Prosize kapsule

Osnivač Pay Pala finansira gradnju ostrva bez pravnih i moralnih normi

Osnivač Pay pala namerava da pokrene gradnju ostrva na pučini mora, na kojima neće važiti nikakva pravna ni moralna pravila! Da li je reč o modernoj Sodomi i Gomori?

Osnivač Pay Pala i jedan od ranih Facebook investitora Piter Til uložio je 1,25 miliona dolara za razvoj projekta čiji je cilj gradnja plovećih slobodnih ostrva-zona u međunarodnim vodama, objavio je Details magazin.

Til je jedan od velikih pokrovitelja Sistiding instituta, koji je već istraživao načine da izgradi suverenu teritoriju nalik naftnim platformama, koje bi bile iznad pomorske pravne jurisdikcije. Ideja je da ostrva-države budu izvan svih važećih regulativa, zakona i moralnih kodova koji trenutno postoje. Magazin Details navodi da bi ovaj eksperiment podrazumevao primenu potpuno liberalne politike, “lišenu glasačke ravnodušnosti”, koja bi trebalo da omogući odsustvo blagostanja, labavija pravila izgradnje, nepostojanje “minimalca” i određena ograničenja u pogledu oružja, ali nije navedeno koja.

Dosadila mu pravila: Piter Til

“Ovo je nešto za šta mnogi misle da je nemoguće”, rekao je Til u Sistiding institutu, na konferenciji koja je održana još 2009. godine.

“To je dobra stvar. Ne moramo da brinemo o ljudima koji misle da je nemoguće, jer nas neće shvatati ozbiljno, a samim tim, neće ni pokušavati da nas zaustave, sve dok ne bude kasno”, rekao je Til, koji je prvi donaciju u iznosu od 500.000 dolara kontroverznom institutu dao još 2008. godine.

Patri Fridman iz Sistidinga rekao je da institut planira da pokrene poslovni park na obali San Franciska sledeće godine, koji će se realizacijom projekta baviti u narednih sedam godina.

Još jedan zanimljiv projekat pokrenuo je osnivač Amazona Džef Bezos, koji je u junu objavio da namerava da izgradi sat na planinama u zapadnom Teksasu koji će otkucavati vreme u narednih 10.000 godina. Sat će se zvati The Clock of the Long Now.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar