Prosize kapsule

Oslikao kuću kao Sikstinsku kapelu (FOTO)

Britanski dekorater u penziji Robert Berns (64) impresioniran knjigom o Vatikanu koju je kupio od uličnog prodavca, oslikao je unutrašnjost svoje kuće u Brajtonu muralima renesansnog stila koji podsećaju na Sikstinsku kapelu.

“Nikada ništa nisam naslikao, osim što sam dekorisao prostor. Posle više pokušaja i grešaka, iznenadio sam samog sebe da u stvari mogu da naslikam renesansu sliku”, izjavio je Berns AFP.

Ambiciozni poduhvat dekoracije kuće sa dve spavaće sobe u Brajtonu, koja je u vlasništvu opštine, Berns je započeo 2003. godine. Osam godina kasnije gotovo sve površine u njegovoj kući bile su pokrivene muralima koji podsećaju na stil čuvenih majstora poput Mikelanđela.

Za razliku od njih, Berns nije slikao u ulju, već je radio vodenim bojama i u mnogobrojne murale uklopio i portret svoje supruge kao i kontorverznog britanskog glumca Rasela Brenda kao Isusa.

Tokom rada, Berns se često pitao da li je otišao predaleko u svojoj nameri, ali ga je supruga podsticala da posao odradi do kraja.

“Morao sam da joj kažem u jednom trenutku, da mislim da je malo previše jer se kuća polako pretvarala u Vatikan, a ona mi je rekla: ‘Ne, počeo si,  nastavi'”. 

Sada kada je sve gotovo, Berns je potpuno zadovoljan onim što je uradio.

“Veoma sam ponosan, svakome ko nam uđe pokazujem kuću, čak i radnicima. Svima pokazujem šta sam uradio, a oni ne mogu da veruju”, rekao je on.

Berns se brine da bi sav trud koji je ulaožio u dekorisanje kuće mogao da propadne ukoliko on i njegova supruga odluče da se isle odatle.

“Sigurno je da ukoliko se odlučite da napustite kuću, morate da je ostavite u stanju u kome ste je zatekli, pa ću verovatno morati da je prekrečim i ostavim bele plafone i drap zidove”, rekao je on. Berns trenutno slika na platnima kako bi mu u slučaju da se isele iz kuće nešto ostalo.

Iz opštine su mu, međutim, rekli da neće od njega tražiti da prekreči kuću za nove stanare, već da će eventualnim budućim stanarima ponuditi pomoć za preuređenje kuće ukoliko im se ne bude dopala.

Da bi obezbedio da ono što je naslikao ne bude uništeno, Berns pokušava da pronađe nekoga ko će kuću kupiti za dobrobit celog društva.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar