Prosize kapsule

Paraglajding-i san o letenju je lako ostvariv

Vreme je da prestanete da letenje posmatrate kao posebnu moć koja se dodeljuje junacima bajki. Čak i ako imate oblik običnog smrtnika možete leteti i to upravo u skladu sa svojim smrtničkim sposobnostima i svojim smrtničkim novčanikom.

Paraglajding je verovatno i nastao da bi se običnim smrtnicima omogućilo da lete. Po složenosti načina na koji funkcioniše, zapravo se i smatra najlakšim i najjednostavnijm načinom letenja, naziva se još i „jedrenje padobranom“ i najmlađi je od svih vazduhoplovnih sportova (pored jedriličarstva, motornog letenja, padobranstva, balonarstva). Spada i u grupu ekstremnih sportova, a može mu se pristupati i takmičarski i rekreativno.

Paraglajding možemo posmatrati kao sinonim za praktično. Iziskuje posedovanje pristupačne i jednostavne opreme koju čine padobran za jedrenje ili krilo, sedište i sistem za povezivanje, rezervni padobran, kaciga, zaštititna obuća, rukavice i odeća, oprema za vezu i navigaciju. Ovu oprema ne može biti teška više od 15 kg, moguće je spakovati u gepek automobila i imati je pri ruci u svakoj prilici za poletanje. Tako dolazimo i do druge pogodnosti ovog sporta.

Iron Abs za vas

Brdoviti Balkan, raj za paraglajdere

Za ovaj vid letenja nije vam potrebna ni velika priprema ni specifična lokacija (aerodromi ili slično). Možete poleteti sa najbližeg pogodnog brda, sa manje od 10 minuta pripremanja i zaletom od nekoliko koraka. S obzirom da živite na brdovitom Balkanu, mogućnosti za letenje su za vas pogodnije nego u bajci.

Kako je osećaj pri letenju nemoguće dočarati rečima, predstavićemo ga brojkama: u vazduhu je moguće ostati i po nekoliko sati (u zavisnosti od vremenskih uslova), moguće je popeti se i do nekoliko hiljada metara u visinu i preleteti nekoliko stotina kilometara.

A jesi li ti krenuo u vis ili u dalj?

Kao preduslov za bavljenje paraglajdingom neophodno je savladati i kratku obuku koja podrazumeva upoznavanje sa opremom, sticanje osećaja za kontrolu letenja, uvežbavanje poletanja i sletanja, uvežbavanje ostalih neophodnih tehnika upravljanja i mera predostrožnosti.

Kod nas se paraglajding u velikoj meri razvio u poslednjih 15 godina. U Srbiji deluju brojna paraglajding društva, postoji nekoliko aktivnih internet foruma paraglajdera, tako da su i obuka i oprema više nego dostupni.

Nabavite svoja krila i uvidećete da ste oduvek umeli da letite.

©Muskimagazin.com

Ostavite komentar