Prosize kapsule

Da li se očajno oblačiš?

Garderoba ne čini čoveka. Tako je. Krpe nikada od tebe neće napraviti čoveka ako to već nisi. Ali ne moraju ni da te prave majmunom. Stalno slušaš ili čitaš o tome kako se treba obući za sastanak, za posao, za svadbu…

I možda misliš da znaš sve što o tome treba znati. Ti si pravi muškarac i znaš da su šoping, spremanje i te stvari  provod za  žene ali znaš i šta je kultura odevanja. Bitno je da je sve na tebi čisto i ispeglano. Ako još umeš da uklopiš boje, ti znaš šta je istinska sreća i dalje čitanje ovog teksta biće samo uživanje u potvrdi da si apsolutni zmaj u ovoj oblasti.

Ali garderoba ipak spada u neverbalne simbole pomoću kojih komuniciraš sa drugim ljudima. Znam da ti je teško da poveruješ da sad  i te čarape na tvom podu  koje gurkaš pod krevet, osim što uznemiruju čula, pokušavaju nešto da kažu ( ako već ne vrište). Da, i one imaju svoju priču -tužnu uglavnom. Leti pogotovo, ako si ceo dan u cipelama, ta priča može da ima tragičan ishod.

Kultura odevanja, tajna odabranih


Sad ozbiljno. Na našem sajtu naći ćeš sve potrebne savete ali hajde da utvrdimo da li ti je pomoć uopšte potrebna. Ako pomisliš “otkud znate?” i počneš da se osvrćeš oko sebe dok budeš čitao sledeće redove, možda nešto sa sadržajem tvog ormana ili patosa nije baš kako treba.

Tvoja  devojka:

– redovno te preslišava šta planiraš da obučeš

– raspituje se za poreklo tvojih odevnih komada  a pritom te oslovljava sa “Isuse Hriste” ili “Bože”

– otkazuje viđanje pet minuta pre zakazanog vremena jer joj je nešto ozbiljno  iskrslo a mogao bi da se zakuneš da sad prođe tu negde

– insistira da je sledeći put povedeš u kupovinu

– kad to i uradiš, drži ti mini modna predavanja i onda te tera da praktično primeniš stečeno znanje u sledećoj radnji.

Tvoji prijatelji :

– nesebično ti nude svoje stvari

– nude ti pomoć u kupovini

– pominju reči kao što su “vremeplov”, “kostimografija”, “papagaj”, “body art”, “Kristijan Golubović”, kad ih pitaš kako izgledaš.

Ti:

– u rubrikama “freak of the week” ne kapiraš čime je onaj sa najmanjom ocenom zaslužio titulu

– svi padaju u nesvest na majicu koju si dobio na poklon a ti planiraš da je otuđiš na prvom sledećem rođendanu nekoga iz familije koju imaš u Progorelici kod Kraljeva

– tvojoj babi si uvek fenomenalno obučen i najlepši i ne samo zato što si joj jedino unuče

Ako se ovo dešavalo češće nego što si želeo, moguće da si u problemu. Da se posle ovog bolnog saznanja, sa emocionalnog, vratiš na racionalni nivo evo malo naučnih podataka.

Prosečno ljudsko oko uglavnom registruje 3 glavne kategorije odevenih ljudi:

1. Dobro obučen/a

2. Nije go/nije gola(znam, bedak što nije ali ovde se na nešto drugo misli)

3.  Loše obučen/a

Dalje podele i nivelisanje u okviru  kategorija zavise od pola, karakteristika i afiniteta samog posmatrača.U svakom slučaju, u okviru treće kategorije postoji koncenzus oko određenih kriterijuma. Ne pravimo pitanje da li te je “hvalatibako” džemper doveo do bronze ali  uzmimo da si ti slučaj koji bi ujedinio Ašok Murtija i tvog ortaka ragbistu.

Cilj je da, ako ništa više pređeš u sigurnu i bezbrižnu kategoriju broj 2. Ovde si siguran. Ljudi konstatuju da imaš odevne predmete na sebi ali ni u ludilu ne mogu da se sete koje tačno. Sigurno i sam znaš neke ljude odavde. Normalan, čedo proseka, pristojan, kako god hoćeš ali trojka više nisi. Svoje mesto ovde možeš da obezbediš klasičnim krojevima, jednobojnim majicama i duksericama, neutralnim bojama i ekstra zanimljivom pričom.

Najbolje je biti prosečan

Ima još jedna dobra fora. Mnogo žena se loži na “nezainteresovani”, “prirodni”, casual, večni, tzv. sportski stil. Valjda ta šema asocijacija u njihovim glavama ide ovako SPORT=MUŽEVNO=ZDRAVO= DOBAR GENETSKI MATERIJAL=PRAVLJENJE SITNE DECE i onda ostale faze večite teorije zavere čiji je krajnji cilj “spržiti mu mozak”. U međuvremenu, dobro se provodite sa njima, prema tome, ništa ti neće faliti ako izgledaš kao da si upravo krenuo na trening.

Ne brini. Niko ne želi da budeš nešto što nisi (osim tvoje devojke, da se ne lažemo) ali mogao bi da postaneš jedna bolja verzija sebe. Pitaj narod oko sebe šta je to što ti baš ne ide i prihvati sugestije. Ako ti se i ne sviđa majica koju ti riba izabere…navlačiš ti, prijatelju, na sebe i druge stvari koje te “žuljaju” pa ti opet bude dobro na kraju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Da li se očajno oblačiš?

Ostavite komentar