Prosize kapsule

Facebook Timeline vs. privatnost

Surfuj muški ! U stvari nemoj. Ako je sudeći po najavama iz uprave facebooka sve su šanse da će ako je neko baš toliko besposlen (besposlen ??? ovde kod nas ??? nemoguće !!!) biti u prilici da zadre poprilično u tvoju privatnost.

Poslednji novitet FB-a je takozvana ”TIMELINE” opcija, uz pomoć koje će sve tvoje aktivnosti na sajtovima povezanim sa Fejsom biti potpuno dostune za svakog tvog prijatelja koji poželi da te aktivnosti prati.

Zasigurno si primetio da danas skoro svaka internet stranica ima onu malu ikonicu sa palcem na gore kraj koje je reč ”Like”. Ovo znači da dotična stranica ima i svoju verziju na FB-u, samim tim je povezana sa istim. Opcija timeline će beležiti koliko si bio na toj stranici i šta si konkretno radio.

Timeline: Znaće o nama više od nas samih

Koje si fotografije gledao, koji tekst čitao ili koji komentar pisao. Plaši činjenica da su se i pretraživači odavno slizali sa FB-om, stoga će biti javno i šta si kucao u pretraživaču. Gledanje pornjave je takođe posebna priča. Kao što svi muškarci znaju, ova aktivnost je sveta. Dok traje muškarac ulazi u trans koji ga vodi na posebno mesto.

To je svet za sebe gde on može potpuno da se prepusti svom urođenom seksualnom nagonu i da se na kratko spusti na nivo životinje. Ova mnogim muškarcima omiljena aktivnost postaće takođe ugrožena, s obzirom da su najveći sajtovi za gledanje porno sadržaja takođe povezani sa FB-om, a ako nisu, ko garantuje da neće biti?

Nije ti baš jasno? Nikome nije još uvek. Prilično šturo objašnjenje glavnih i odgovornih kako ova novotarija tačno funkcioniše pokrenula je brojna konkretna pitanja bez konkretnih odgovora. Kako je Australijanac srpskog porekla Nikola Čubrilović otkrio, FB je godinu dana (možda i više) mapirao sve sajtove koje si preko svog browsera posećivao kao i tvoje aktivnosti na njima ne bi li detaljnije provalio tvoja interesovanja, ovo se dešavalo i kad bi se odjavio FB-a.

Facebook je često na meti kritika zbog narušavanja privatnosti

Slaba je vajda i od dinamičke IP adrese, za ozbiljnog programera da napravi program koji će skupljati IP adrese i utvrditi dovoljno sličnosti da zaključi kojih 200, 300, 1000 dolazi sa istog kompa i nije neki problem. FB će se na sudu braniti stavom da je to učinio striktno iz komercijalnih razloga. Analizom posećenih lokacija navodno bi se dolazilo do zaključka koje to reklame valja plasirati baš tebi, no sama činjenica da si bio ”go” dok si krstario internetom je prilično jeziva.

Glavno pitanje samo se nameće, da li ćeš moći sam da izabereš šta će ići u taj tajmlajn? Po FB-u odgovor je DA, sam ćeš kontrolisati da li će tvoje aktivnosti biti dostupne svima, tvojim prijateljima ili samo tebi (tj. nikome) ali da li je to uteha kada znaš da se negde beleži sve što radiš ? Šta ako se nešto izjalovi, pa ti devojka (koju ćeš ubediti da ne želiš da te prati iako ništa ne muljaš… kako ?) sazna da si chetovao sa nekom drugom i gledao joj fotke, a da si u pauzi posećivao sajt gde si gledao klip ”fucking in the ass_pissing on the tits”.

Kada ta sa kojom si četovao sazna da si u pretraživaču kucao ”kako povećati penis” ili kada ortaci vide da si proveo 10 minuta na sajtu big-gay-fireman.com a on je samo slučajno iskočio kao pop-out dok si ti bio u klonji (da da, ”slučajno iskočio”…).

Posetiš Redtube, a na Fejsu svi vide šta si gled'o...

Sve što nije jasno samo će ti se kroz praksu kasti. Možda se novi Fejsbuk pokaže kao revolucionaran i jako koristan. Sa druge strane možda je ovo samo korak dalje ka poslednjem ultimatumu koji facebook može postaviti pred svoje korisnike jednoga dana: ”Ili pokaži sve, apsolutno sve što radiš na netu ili više nisi korisnik”.

Ko će na to pristati pitanje je, imati profil na ovoj društvenoj mreži podrazumeva se maltene koliko i imati mobilni telefon. A dotle preporuka tebi je da ne rizikuješ, koristi drugi browser za gledanje sumnjivih ili privatnih sadržaja. Na njemu isključi ”coockies” i nikada se nemoj uz pomoć njega prijavljivati na Facebook.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Facebook Timeline vs. privatnost

Ostavite komentar