Prosize kapsule

Top 10: Sve srpske olimpijade

Iako su Olimpijadu stvorili Grci, Srbi su je prilagodili sopstvenim talentima i sopstvenim sportskim disciplinama i tako kreirali svoje autentične olimpijade.

Šta su sve srpske olimpijade?

Ako zanemarimo dečje biciklijade i rolerijade i pubertetske gitarijade, prava olimpijska nadmetanja počinju tek na studijama. Tada se odvažno takmičimo u sposobnosti ispijanja velikih količina alkohola i u sposobnosti nespavanja, pa tako posećujemo čuvene menadžerijade, ekonomijade, turizmijade, medicinijade, difovijade itd. I nakon studentskog, dolazimo do zrelog doba i najvažnijih srpskih olimpijada u kojima odmeravamo svoje najveće sportske potencijale u najrazličitijim poddisciplinama uživanja.

Nismo ni svesni koliko ovih olimpijada ima, koliko se često dešavaju i koliko su nam blizu. Odgovaraju svakom zrelom srpskom muškarcu jer podrazumevaju dobar apetit ili dobar cug, a u većini slučajeva i jedno i drugo.

Od brojnih srpskih olimpijada izdvojili smo najinteresantnije i najautentičnije. U odnosu na lične afinitete, izaberite onu koju ćete posećivati. Budite pobednici u uživanju!

Pršutijada – održava se od 14. do 16. januara u Mačkatu. Ako preferirate hranu „za nabosti“ uživaćete u izložbi suvomesnatih proizvoda zlatiborskog kraja, ali i u zbogatom muzičkom programu lokalnih društava. Pored suvomesnatih delikatesa ne smete zaobići ni degustaciju domaćih vina, ni druge vašarske zanimljivosti kojima prisustvuje oko 100.000 ljudi.

Pršuta je najbolja kad se seče tanko: Pršutijada

Skobaljijada – održava se u Svijalncu na Resavi tokom februara. Ako vas zanima takmičenje ribolovaca dođite ovde. Ako vas ne zanima ribolov, ali ste ljubitelj riblje čorbe, dobrog druženja i uživanja u mirnom zimskom ambijentu, opet dođite.

Pripremajte se za februar: Skobaljijada

Gulašijada – održava se više puta godišnje na više lokacija u blizini Pančeva – u Debeljači od 27. do 29. maja, u Omoljici 19. avgusta i u Padini (opština Kovačica) tokom meseca septembra. Okuplja lokalne profesionalce u spremanju gulaša i nudi pravu atmosferu za uživanje. Ako ste više orijentisani ka kašici, nego ka čačkalici, ovo je  vaša olimpijada.

Samo dobar začin: Gulašijada

Pasuljijada – Temerin 4. jun, Veliko Gradište – tokom avgusta, Kraljevo – 24. septembar, Pirot – 15. oktobar, Ratkovo (opština odžaci) – 13. novembar. Pasulj se kuva u velikim kazanima tokom celog leta i jeseni. Izaberite svoj termin za uživanje.

Ništa bez nacionalnog brenda: Pasuljijada

Sirijada – Zlatarska sirijada održava se u selu Božetići kod Nove Varoši u julu ili avgustu. Pored velike izložbe sireva i domaćih mlečnih proizvoda ne propustite ni takmičenje u pripremi riblje čorbe, kao ni veliko zlatarsko poselo.

Za ljubitelje belog: Sirijada

Belmužijada – održava se od 5. do 7. avgusta u Svrljigu. Čine je takmičenje u pripremanju autentičnog jela belmuža od mladog sira i projanog brašna, kao i muzički program sa folklornim izvođačima iz Srbije, Bugarske i Makedonije, degustacija kolača, starinskih domaćih jela i veliki seoski vašar. Pridružite se desetinama hiljada posetilaca.

Autentični svršljiški specijalitet: Belmužijada

Roštiljijada – „najsrpskija“ olimpijada, održava se u Leskovcu od 29. avgusta do 4. septembra. Najposećeniji je festival roštilja u ovom delu Evrope, a uz meso se uživa i u bogatom muzičkom programu popularnih domaćih zabavnih sastava i pevača narodne muzike. Za 7 dana ovu manifestaciju poseti oko 200.000 ljudi.

Ovoj slici ne treba opis: Roštiljijada

Mud(r)ijada – nije intelektualni kviz, već međunarodno priznato takmičenje u pripremanju jela od životinjskih testisa (ili tzv . srpskih afrodizijaka). Održava se u Ovčar Banji od 2. do 4. septembra. Pored kulinarskog dela u kojem se takmiče učesnici iz celog sveta, obuhvata i plovidbu Ovčarsko Kablarskom klisurom, kampovanje uz logorsku vatru i roštilj, pozorišni satirični program i koncerte. Manifestaciju poseti prosečno oko 100.000 ljudi.

Samo za one sa mudima: Mud(r)ijada

Kupusijada – 16 – 18. septembar, Mrčajevci. Ako niste za pasulj, onda verovatno jeste za kupus. Ovu manifestaciju čine takmičenje u pripremi kuvanog kupusa, folklorni maraton, degustacija vina i rakija i muzički program. Kupusijadu poseti oko 100.000 ljudi.

Sladak ili kiseo, važno je da je kupus: Kupusijada

Rakijada – 8-9. decembar u Beloj Crkvi i krajem decembra u Kruševcu. Dovoljno je reći da predstavlja izložbu proizvođača desetina vrsta domaćih rakija. Ako ćete ispoštovati svakog izlagača, ostale aktivnosti vam neće ni biti bitne.

Piješ dok ne padneš: Rakijada

Ne čekajte festival u Guči da biste jeli, pili, slušali dobru muziku i družili se sa strancima. Sve srpske olimpijade su seoske i vašarske, pune hrane, pića i zabave. Izaberite svoju i pobedite u uživanju.

©Muskimagazin.com

 

 

 

Ostavite komentar