Prosize kapsule

Bračnom paru oduzeli dete, maltretirali ih i uhapsili zbog neplaćenog sendviča

Američki lanac supermarketa Safeway saopštio da neće tužiti jedan bračni par čije je hapšenje u Honoluluu na Havajima zbog neplaćenog sendviča navelo socijalne radnike da im nakratko oduzmu dvogodišnju ćerku.

Slučaj iz supermarketa u Honoluluu izazvao je brojne osude u SAD, a dete je posle 18 sata vraćeno roditeljima.

Portparolka Safeway rekla je da ta kompanija neće tužiti Marsina Leščinskog i njegovu suprugu Nikol, koja je u trenutku hapšenja prošle sedmice bila u 30. nedelji trudnoće. Nikol Leščinski je s mužem i malom kćerkom Sofijom je bila u kupovini i za to vreme je jela sendvič, pri čemu je, kako tvrdi, čuvala njegovu omotnicu s cenom kako bi ga platila. Ali, kad su došli na kasu s punom korpom, zaboravili su na sendvič.

Potom su ih čuvari ispitivali i odveli na sprat u upravu supermarketa. Par je očekivao da će im biti naplaćen sendvič i upućeni prekori i da će moći da odu. Ali, kako je rekla Nikol Leščinski, menadžeri nisu hteli da dozvole da se sve završi na plaćanju.

Četiti sata kasnije došao je policajac, pročitao bračnom paru njihova prava i stavio im lisice, a žena iz socijalne službe za staranje o deci došla je po Sofiju da je vodi. Trudna Nikol je potom izgubila pribranost i u jednom trenutku dobila napad povraćanja. Bračni par je posle pretresa pušten uz kauciju od 50 dolara.

Dete, koje se nikad nije razdvajalo od roditelja, vraćeno je roditeljima 18 sati kasnije.

Prema rečima Nikol Lešcinski, incident je bio užasavajuć, a niko nije mogao da kaže ‘ovo je previše’.

Predsednik kompanije je kasnije telefonom pozvao porodicu i izvinio se. Kako je u rečeno u kompaniji, pozivanje policije je rutinska procedura u slučaju krađe u prodavnici, ali nije bilo predviđeno da će posledica biti razdvajanje roditelja od deteta.

U policiji je rečeno da je pozivanje socijalnog radnika takođe rutinska procedura u slučaju kad dete prisustvuje hapšenju oba roditelja.

Nikol Leščinski je u međuvremenu izjavila da je njoj i njenom mužu rečeno da ne smeju da kroče u Safeway sledećih godinu dana. Portparol kompanije je rekao da ne zna ko je to mogao da im kaže, ali da Safeway toj porodici ponovo želi dobrodošlicu. Safeway će, dodao je portparol, ispitati kako se menadžeri i zaposleni u kompaniji obučavaju pošto u ovom slučaju nije postupano na “podesan način”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar