Prosize kapsule

Kultura rukovanja

Jedan od najstarijih običaja u ljudskoj interakciji koji se zadržao do dana današnjeg je svakako rukovanje. U starim vremenima pružanje ruke je služilo da pokažemo drugoj osobi da u ruci nemamo oružje.

Koliko je to bitna vrsta kontakta vidi se iz toga što se muškarci u proseku rukuju duplo više nego žene, a svi znamo kakvo mišljenje žene imaju o drugim pripadnicama istog pola pri prvom kontaktu. Rukovanjem stvaramo bliskost i prisnost sa drugom osobom, a prva rečenica kojom će neko početi da vas ogovara iza leđa glasiće ”Nije mi ni ruku pružio”.

Danas, prosečan muškarac za vreme svog života rukuje se preko 15.000 puta. To je nešto manje od jednog rukovanja na dan. Iako svakom to deluje kao usputna radnja, ona je, naprotiv, vrlo bitna, samim tim jer se upražnjava mnogo učestalije nego seks, na primer.

Pružiti ruku Divcu

Svako je ponekad imao tremu pred rukovanje sa nekim,  bilo da je to na razgovoru za posao, ocem od verenice ili sa nekom osobom koju smatra za svog idola ( pruziti ruku Putinu ili na primer Divcu bila bi prva stvar koju bi svaki muskarac stavio na prvo mesto životnih iskustava).

Baš zbog tolike učestalosti te radnje postoje razna pravila  koja morate poštovati ukoliko želite da ostavite dobar utisak. Sa rukovanjem vam je kao sa zatvaranjem vrata na polovnjaku – ukoliko ih zalupite toliko da otpadne retrovizor nemojte se nadati da će vas ta osoba ikada više povesti, a ukoliko ih ne zatvorite dovoljno dobro, nateraćete šofera da psuje dok ih zatvara umesto vas. Isto tako niko ne želi da kada nekom pruži ruku, oseti svu snagu sa kojom ta osoba raspolaže. A opšte je poznato da nema ništa gore od ”muškarca” koji se ”rukuje” sa 3-4 prsta.

A može i ovako u nekim prilikama

Stisak bi trebalo da je čvrst i kratak, osobu sa kojom se rukujete morate pogledati u oči. Nipošto ne pružajte levu ruku, lakat i slično. Cigaretu premestite u levu ruku, okrenutu ka sebi, ne stavljajte je u usta. Prva ruku pruža dama, stariji čovek ili osoba na višem položaju. Ukoliko želite da pokažete da ste dominantni, ruku pružate okrenutu dlanom ka zemlji. Muškarci moraju skinuti rukavicu sa desne ruke, dame ne. Sa obe ruke se rukujete samo sa osobama koje su vam bliske.

Stvari kao što su elokvencija, bonton i maniri se malo teže uče, ali za prvi utisak je dovoljno i ono što ume prosečan retriver.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar