Prosize kapsule

Čistačica “oribala” umetničko delo vredno 800.000 evra

Moderna umetnička instalacija vredna 800.000 evra nepovratno je oštećena nakon što je revnosna čistačica oribala sloj boje koji je trebalo da predstavlja osušenu fleku, misleći da je posredi prljavština koju treba ukloniti, prenosi AP.

Incident se dogodio u muzeju Ostval u nemačkom gradu Dortmundu, a uništeno delo je skulptura “Kad plafon počne da prokišnjava” nemačkog umetnika Martina Kipenbergera koji je preminuo 1997.

Čistačica očigledno nije shvatila “šta je umetnik hteo da kaže” pa je dobro očistila skulpturu – drvenu konstrukciju sačinjenu od letvica u gumenom koritu poprskanom bojom koja je trebalo da predstavlja osušenu kišnicu.

Ostalo je nejasno da li će skulptura, koju je muzeju pozajmio jedan privatni kolekcionar, biti restaurirana ili zadržana u svom novom, “oribanom” izdanju.

“O tome će odlučiti vlasnik skulpture”, kazala je Dagmar Papajevski, portparol gradskih vlasti.

Ona je dodala da je osoblju zaduženom za čišćenje muzeja bilo naloženo da ne prilazi eksponatima bliže od 20 centimetara i da nije poznato kako je došlo do toga da umetnička “fleka” nestane pod naletima četke za ribanje.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar