Prosize kapsule

Sjajni saveti za hitne situacije

Dobar savet zlata vredi. Naročito kada si u frci. Međutim, za neke dobre savete nažalost nikada ne saznamo. Evo nekoliko saveta koji ti mogu dobro doći. Zlu ne trebalo.

1) AKO TE IKADA LOPOV ILI NEKO DRUGI BUDE PRISILJAVAO DA PODIGNEŠ NOVAC NA BANKOMATU

Unesi svoj PIN naopako. Primera radi, ako je tvoj PIN 1254, ti unesi 4521. Bankomat će ti dati novac, ali će to automatski prepoznati kao poziv upomoć i alarmiraće policiju. Ta opcija postoji na svim bankomatima, ali mnogi to ne znaju, a u bankama nas najčešće o tome ne obaveste.


2) KAKO BILO GDE U SVETU POZVATI HITNU POMOĆ ILI POLICIJU

Jedinstveni broj za vanredne situacije koji se sa mobilnog telefona može pozvati bilo gde u svetu je 112. Ukoliko se nađeš van signala tvoje mreže, a u pitanju je vanredna situacija, pozovi 112 i tvoj telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mestu gde se nalaziš. Potom ćeš na displeju videti brojeve hitnih službi za područje u kojem se nalaziš. Zanimljivo je da broj 112 možeš birati čak i kada je tastatura na telefonu zaključana. Već te vidimo kako pokušavaš 🙂


3) KLJUČEVI ZA DALJINSKO OTVARANJE AUTA OSTALI SU ZAKLJUČANI U AUTU

Ako zaključaš ključ od auta u autu, a rezervni ključ imaš kod kuće, uradi sledeće: nekoga ko je u kući, sa vašeg mobilnog telefona pozovi na njen/njegov mobilni. Tvoj mobilni drži 30-tak centimetara od vrata tvog auta. Osoba u kući treba da drži u ruci ključ auta blizu mobilnog telefona sa pritisnutim dugmetom za otključavanje.Tvoj auto će se otvoriti. Udaljenost uopšte nije bitna, važno je samo da na mobilni pozovete osobu kod koje je rezervni daljinski ključ za otvaranje vašeg auta.


4) SKRIVENA REZERVA U BATERIJI TVOG MOBIILNOG TELEFONA

Ovo je savet za vlasnike Nokia telefona. Zamisli da je baterija tvog mobilnog pri kraju, potreban ti je telefon, a punjač ti nije pri ruci. Nokia telefoni imaju mogućnost rezervne snage baterije. Da biste je aktivirali, ukucajte *3370# i tvoj telefon će imati 50 odsto dopunjenu bateriju. Telefon će ovu rezervu nadoknaditi tokom sledećeg punjenja baterije.


5) KAKO POTPUNO ONEMOGUĆITI KORIŠĆENJE TVOG MOBIILNOG AKO GA NEKO UKRADE

Prvo moraš znati serijski broj tvog mobilnog telefona. Da bi saznali koji je to broj, ukucajte *#06# i na displeju će se pojaviti 15-cifreni broj. Ovaj broj je jedinstven za tvoj aparat. Zapiši taj broj i čuvaj ga na sigurnom. Ako ti neko ukrade telefon, pozovite svog operatora, izdiktiraj serijski broj, i operator će blokirati tvoj telefon, koji će biti potpuno beskoristan čak i ako lopov promeni sim karticu. Iako verovatno nećeš dobiti nazad telefon, barem ćeš znati da kradljivac od njega nema ništa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

11 komentara na “Sjajni saveti za hitne situacije

  1. Pingback: Sjajni saveti za hitne situacije » Kaufmax Magazin - kulinarski recepti i saveti za kuću

  2. Vezano za zastitu sa bankomatom… Moj pin je 7447, tako da ili ih ja s vaki put zovem u pomoc ili to kod nas ne funkcionise… Verujem da je pre ovo drugo ;)))

  3. Kljucevi za auto – GLUPOST!
    Rezerva struje u bateriji – GLUPOST,ili 1/3 istine ali se radi o necem potpuno drugacijem i funkcionisalo na nokia 3310,na novim to ne radi.
    Za BANKOMAT nisam siguran,a ostalo je istina!

Ostavite komentar