Prosize kapsule

Podršku goloj egipatskoj blogerki dalo 40 Izraelki

Četrdeset Izraelki skinulo je odeću u znak solidarnosti sa dvadesetogodišnjom egipatskom blogerkom koja je izazvala buru reagovanja u arapskom svetu prošle nedelje, jer je pozirala naga i objavila tu svoju fotografiju u znak protesta zbog ograničavanja slobode izražavanja u Egiptu.

Međutim, za razliku od Alije, Izraelke nisu sasvim izložile intimne delove svog tela pred fotoaparatima.

Inicijator poteza bila je dvadestosmogodišnja Or Tepler, koja je preko Fejsbuka pozvala žene da “pokažu podršku na nenasilan i legitiman način ženi koja je baš kao mi – mlada ambiciozna, puna snova i koja je očito razvila smisao za humor”, kako je napisala.

“Devojke, hajde da damo svetu dobar razlog da vidi jedinstvenu lepotu izraelskih žena. Bez obzira da li su one Jevrejke, Arapkinje, strejt ili lezbijke, jer ovde, od sada, to nije važno. Hajde da pokažemo onima koju sumnjaju da naš međunarodni diskurs ne zavisi od vlada”, istakla je Tepler.

Ali zašto?

Izraelke koje su se odazvale, fotografisale su se držeći transparente sa porukom “Ljubav bez granica” i “Odavanje poštovanja Aliji Elmahdi, sestre iz Izraela”.

“Došla sam na tu ideju onog dana kada je objavljena fotografija blogerke. Nisam ocekivala da će izazvati takav odgovor. Išlo mi je na živce što je primila milion uvredljivih komentara i pretnji smrću. Osećala sam da kada liberalna, prosvećena žena u Kairu ne može da se izrazi i kada dobija pretnje od svoje države, treba da iskažem solidarnost”, rekla je Tepler za onlajn izdanje najtiražnijeg izraelskog lista “Jediot ahronot”.

Ona je objasnila da je levičarka i da teži miru, a da oseća da vlade ne predstavljaju jednostavne ljude koji imaju takve težnje.

Tepler je inače bila aktivna u socijalnim protestima ovog leta u Izraelu.

Ona je pokušala da stupi u kontakt sa Egipćankom, ali bez uspeha.

“Poslala sam joj i-mejl, ali sam videla da su joj Tviter i Fejsbuk zatvoreni. Ljudi stvarno hoće da je gurnu dole, a mi želimo da pokažemo da ima mnogo grupa koje je podržavaju”, kazala je izraelska aktivistkinja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar