Prosize kapsule

Poslali pivo u svemir

Par obožavatelja piva poslali su limenku piva u Zemljinu orbitu na visinu od oko 275 kilometara.

Da je limenka piva koju su dva obožavatelja “Natural lighta” poslali u Zemljinu orbitu bila 100 kilometara više, astronauti koji žive na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) mogli bi da izađu po nju. Naravno, balon ispunjen helijumom nije mogao da se podigne na visinu od 375 kilometara gde se nalazi ISS, ipak ni 275 kilometara iznad Zemljine površine nije mačji kašalj za prvo pivo u svemiru.

Dva prijatelja su na balon ispunjen helijumom pričvrstili kutiju od stiropora u koju su stavili punu limenku piva, malu videokameru, GPS, te materijal koji je služio kao toplotna izolacija. Nakon što su dobili dozvolu od Američke vazdušne administracije (FAA) da lansiraju svoj balon momci su otišli u polje i poslali svoj hladnjak od stiropora prema nebesima.

Nakon što je njihovo pivo doseglo visinu od oko 275 kilometara balon je pukao i kutija od stiropora je počela da pada nazad prema Zemlji. Padobran je (kao što su momci i zamislili) spasio njihov svemirski paket od sigurnog uništenja, a nakon što se vratio na Zemlju momci su ga zahvaljujući GPS-u ubrzo našli. Vrhunac njihovog slavlja je svakako bio kad su popili svoje “svemirsko” pivo.

Izvor: Blic

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Poslali pivo u svemir

Ostavite komentar