Prosize kapsule

Najveći rivali interneta (I)

Ušao je u naš život poput tornada, promenio nam navike za 180 stepeni, nametnuo nam novi sistem vrednosti, uveo nove vidove komunikacije, i stvorio bojno polje na kome se nadmeću ideje.

Džon Nezbi je svojevremeno predvideo da će u informatičkoj eri tri pojma biti najbitnija: Kreativnost, znanje i informacija. Da biste bili uspešni u Internet sferi, ne smete da zanemarite ova tri uslova. Samo onaj ko zna kada i kako, ko je sklon osmišljavanju novih ideja i ko je u toku sa trendovima, moći će da opstane na Internet „battlefieldu“. U 21. veku smo postali svedoci nikad veće borbe kreativnih centara za što veću publiku, renome, prepoznatljivost, novac…

 eBay VS Amazon

Fiksna cena ili aukcija?

Kultura online prodaje i kupovine stacionirana je na ova dva sajta. eBay je osnovan daleke 1995. dok je Amazon stariji za godinu dana. Prvi funkcioniše po aukcijskom principu, dok drugi ima fiksne cene za sve vrste proizvoda. Za koji od ova dva sajta ćete se odlučiti, ako želite nešto da prodate ili kupite, zaista je pitanje nijanse ili situacije u kojoj se nalazite. Dobro proučite šta želite: Da li je vaša potreba za određenim proizvodom neodložna i hitno ga morate imati, ili ste možda spremni da utrošite vreme kako biste pak uštedeli novac, tako što ćete se nadmetati sa ostalim kupcima na aukciji, (s rizikom naravno da tu trku igubite).

Ako je o prvom slučaju reč, onda je bolje da izaberete Amazon, dok je eBay povoljniji za drugu situaciju. Isti je princip i ako prodajete nešto, stim što moramo priznati da Amazon uzima veću proviziju kada su prodavci u pitanju. Inače, oba sajta imaju najširi mogući asortiman proizvoda, klasifikovanih po kategorijama, i vrlo je lako pronaći sve što vam treba.

Mozila Firefox vs Google Chrome

Statistika pokazuje da Microsoft-ov Internet Explorer i dalje ima primat kada je svetska zastupljenost browsera u pitanju sa oko 35 odsto od ukupne populacije koja koristi Internet, dok se zastupljenost naših rivala kreće oko cifre od 20 odsto (govorimo o zvaničnim podacima za 2011.). Ali ako zanemarimo trenutnu statistiku (jer je ona kao bikini, sve otkriva ništa ne pokazuje) vreme je na strani naših kandidata.

...pitanje je sad...

IE je već pomalo zastareo, koristi se još od 1995. i dugo je bio bez konkurencije. Mozilla i Chrome su browseri u trendu, prvi je inicijalno lansiran 2004. dok je drugi svetlost dana ugledao 2008. Slobodna je procena autora ovog teksta da će se u budućnosti ova dva browsera nadmetati za titulu najzastupljenijeg na planeti. S tim što naravno, ne treba potceniti ni Operu.

IMDB vs Rotten Tomatoes

IMDB (International Movie Database) postoji još od 1990. godine, dakle mnogo pre nego što je Internet postao globalni fenomen (početak 21. veka) a od 1998. je u vlasništvu već pomenutog Amazona. Rotten Tomatoes je nešto novijeg datuma, osnovan je 1999. godine a njegov vlasnik je Warner Bros. Sam naziv IMDB-a asocira da je u pitanju najveća baza filmova na Internetu. Pored članaka o filmovima, serijama i ostaloj produkciji, on sadrži kompletne filmografije glumaca i reditelja, njhove biografije često upotpunjene raznim zanimljjivostima. Tu su i rang liste, koje filmskim sladokuscima pomažu da odaberu film koji žele da gledaju, srodni članci, kolekcije fotografija…

Meka za filmofile: IMDB

Omiljeni deo mnogim filmofiliima je prosečna ocena filma, izvedena iz  svih ocena koje su dali korisnici sajta.  Može se reći da svi filmovi koji imaju visoku ocenu (a to je po našem mišljenju sve preko 7.5) zaista zaslužuju takav rejting,  i da publika ume da proceni kvalitet filma na pravi način. Najveću ocenu ima TV serija „Wire“ (9.7) koja nikad nije zabeležila veliki komercijalni uspeh, ali koju kritičari smatraju najboljim programom u istoriji televizije. Pored ocene publike, imate i metascore, koji određuju urednici sajta, a na osnovu kritika sa sajta metacritic.com.

Naglasak na kritici: Rotten Tomatoes

Rotten Tomatoes posvećuje još veću pažnju kritikama, zapravo oni na to stavljaju najveći naglasak. Pažljivo se skupljaju kritike i recenzije svih priznatih filmskih kritičara, na osnovu čega se formira Tomatometer, koji je izražen u procentima. Neretko se urednici opredeljuju da kvalitenim filmskim ostvarenjima daju 100% ocenu. Naravno, postoji i odeljak gde se može videti i kako je publika glasala, takođe ocena izražena u procentima. Razika u ocenama publike i urednika može često da bude velika, i to u oba pravca (publika dala veću ocenu ili obratno). Pored svih rubrika koje ima i IMDB, RT veliku pažnju posvećuje i zaradama najnovijih ostvarenja u bioskopima, trejlerima…

Ratovi formata: RAR vs ZIP, AVI vs MKV, DVDRIP vs BRRIP…

Rar i Zip su najpoznatiji formati za arhiviranje, kompresiju, i redukovanje veličine vaših fajlova. Prvi je nastao u Rusiji, kao idejni projekat inženjera Eugena Roshala još 1993. Inače naziv RAR dobio je po njegovom pronalazaču – Roshal ARchive. WinRAR je komercijalni softver specijalizovan za sve operacije koje imaju veze sa rarovanjem. Najčešće rarujemo dokumente, a na Internetu je rar ekstenzija najprisutnija u downloadu muzike i filmova. Folder u kome se nalazi muzički album se raruje kako bi kasnije mogao biti korišćen u downloadu, dok film možete podeliti na više rar delova i tako olakšati njihov upload/download. Zip format je još stariji od rara, nastao je 1989. i pronašao ga je Phil Katz. Odlikuje ga mogućnost brže kompresije od svog konkurenta.

RARuj me nežno: Winrar

AVI format je nastao 1992.  kao deo Microsoftove video tehnologije. Reč je o multimedijalnom formatu, koji uspešno inkorporira sliku i ton, davajuću savršenu audio-vizuelnu sinhronizaciju. Globalno je priznat i rasprostranjen, i dugo je bio lider među audio-video formatima, jer ostali projekti kao što je recimo MPG nikada nisu zaživeli (bar ne toliko dovoljno da bi nadmašili AVI). Ali, poslednjih par godina pojavio se format čija popularnost naglo raste, i koji ima sve veću upotrebu među korisnicima.

Jaka konkurencija različitih formata: MKV

To je MKV (Matroska) koji se pojavio još 2002. ali koji je u međuvremenu toliko usavršen da je gotovo postao ravnopravan sa AVI-em, bar kada je internet u pitanju. Navešćemo jedan primer: Film koji traje 90 minuta u AVI formatu zauzima 700 megabajta, a u MKV-u gotovo duplo manje. Dakle neko ko želi da skine film sa Interneta, radije će se opredeliti za MKV jer će mu trebati duplo manje vremena. MKV doduše, još nije toliko rasprostanjen na Internetu kao AVI, ali i tu se situacija menja velikom brzinom. Inače, kada je u pitanju kvalitet slike i tona, tu je MKV daleko odmakao u odnosu na AVI.

Nastaviće se

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar