Prosize kapsule

U Malaviju proizvode kifle “Bin Laden”

Ime prodaje robu, to je odavno poznato, ali toj činjenici sasvim novu dimenziju dali su pekari iz grada Blantajra u Malaviju, koji su jednu vrstu slatkih kifli nazvali po bivšem zloglasnom teroristi Osami bin Ladenu.

Kiflu “Bin Laden”, koju proizvodi bezbroj pekara i poslastičarnica u gradu, krstili su sami kupci jer im je ličila na pecivo koje se tradicionalno pravi na Bliskom istoku, a naziv se odomaćio negde u vreme početka rata u Avganistanu 2001. godine.

Pekar Mahomed Hanif Valimamde kaže da manje pekare uspevaju da prodaju i do 2.000 “bin Ladena” dnevno. On, međutim, objašnjava da taj naziv ne predstavlja izraz poštovanja ili solidarnosti sa pokojnim liderom al-Kaide.

“Većini se to ime jednostavno dopada. To nema nikakve veze sa politikom, jer su Malavijci mahom zapadno orijentisani”, dodao je Valimamade.

Uspeh kifli “Bin Laden” podstakao je pekare da i svojim drugim proizvodima nadevaju imena poznatih političara. Tako su nastala peciva “Džordž Buš” i “Barak Obama”, mada se ona ne prodaju ni približno tako dobro kao “bin Ladeni”.

Valamimade kaže da je davanje ovako kreativnih imena pekarskim i poslastičarskim proizvodima izraz jedinstvenog smisla za humor Malavijaca, koji ne propuštaju ni jednu priliku za šalu i zabavu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar