Prosize kapsule

Hapšenja u Kini zbog širenja glasina na internetu

Policija u centralnoj Kini je uhapsila dve osobe zbog širenja glasina preko interneta da su hiljade policajaca obezbeđivale proslavu jednog venčanja, javili su danas državni mediji, pošto je u zemlji povećana kontrola domaćih društvenih mreža.

Policija je u mestu Čangša u provinciji Hunan uhapsila dvojicu muškaraca koji su na sajtu objavili da je 5.000 policajaca i 100 policijskih vozila viđeno kako obezbeđuju povorku mladenaca, prenela je agencija Sinhua.

Dvojica korisnika društvene mreže su stavila na sajt video klip na kome je prikazana veća grupa policajaca i svadbena povorka, navodi Sinhua, dodajući da se glasina “proširila brzo a video klip postao hit na mreži”.

Policija je, međutim, navela da je događaj bio “koincidencija da su se policajci koji su se vraćali sa vežbe mimoilazili u jednom trenutku sa povorkom mladenaca”, što su snimili i iskoristili uhapšeni.

Hapšenje je usledilo posle serije upozorenja u državnim medijima koja su ukazala da su vlasti sve nervoznije zbog Interneta, posebno posle buma korisnika na društvenoj mreži Weibo, kineskoj verziji Twittera, i mogućnosti da se na njoj izbegne cenzura i kontrola.

Vlasti su često kritikovale razne blogove zbog neodgovornosti i širenja, onoga što oni nazivaju, neosnovanim glasinama.

U Kini ima oko pola milijade korisnika interneta, a broj korisnika mreže Weibo je više nego utrostručen od kraja prošle godine na 200 miliona.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar