Prosize kapsule

Nacionalne zastave: Šarena simbolika

Uz grb i himnu, zastava je najprepoznatljiviji simbol svake nacionalne države. Na dane državnih praznika, sa ponosom se ističu na vrh jarbola, a na velikim sportskim takmičenjima, nezamenljiv su deo navijačke koreografije.

Osim svog vizuelnog identiteta, zastave nose u sebi dubok simbolizam, koji u pripadnicima određene nacije budi osećanja privrženosti, identifikacije i povezanosti sa ostalim sunarodnicima. One simbolišu zajedničko pamćenje, kulturu i istoriju čitavih nacija, a motivi koji se nalaze na njima predstavljaju vrednosti na kojima je rođena sama nacija.

Krstovi

Hrišćanstvo i moharhizam su vrednosti na kojima su građene zapadno-evropske nacionalne države u srednjem veku. Krst i kralj bili su zaštitni znak jedinstva i zajedništva. Mnoge od ovih kraljevina su zadržale svoje uređenje do današnjih dana i sa ponosom imaju kralja na prestolu i krst kao motiv na svojoj zastavi. Takav je slučaj sa zemljama Skandinavije: Danska, Švedska, Norveška, Island i Finska (jedino Finska nije monarhija), koje na svojim zastavam imaju čuveni Nordijski Krst.

Nordijski krst, proistekao iz danskog nacionalnog mita

Prvi koji su usvojili ovaj krst bili su Danci, a nakon njih i ostale nordijske zemlje. On je rođen u danskom nacionalnom mitu, prema kome je, tokom jedne bitke u 13. veku zastava pala sa neba i pomogla Dancima da poraze Estonce. Pogađate, u pitanju su bili Krstaški ratovi. Jedna od najpoznatijih zastava na svetu je svakako britanska, a krst na njoj reprezentuje Svetog Džordža, britanskog sveca. Krst na Grčkoj plavo-beloj zastavi simboliše njihovu nacionalnu religiju – istočno pravoslavno hrišćanstvo. Po uzoru na zastavu Švajcarske nastao je Crveni Krst (osnovao ga Švajcarac Anri Dinan) humanitarna ogranizacija, i to tako što su boje samo zamenjene (švajcarska zastava ima beli krst).

Polumesec i zvezdica

Nasuprot zapadno-evropskom hrišćanstvu, u srednjem veku je na istoku dominirao Islam i to pod okriljem moćne Otomanske Imperije, čiji su se simboli – Polumesec i zvezda očuvali sve do nastanka moderne Turske države. Tokom 20. veka mnoge zemlje muslimanskog sveta su usvojile ove motive na svojim zastvama: Azerbejdžan, Malezija, Pakistan, Tunis, Alžir, Uzbeksitan...  Inače, ovi motivi vuku poreklo iz verovanja antičkih Turaka, koji su obožavali mesec i zvezde, i verovali da su to dva najveća nebeska elementa.

Zastave mnogih muslimanskih zemalja sadrže motiv polumeseca i zvezde

Ostale Zvezdice

Svima dobro poznata američka zastava sastoji se od 13 crveno-belih pruga koje simbolišu kolonije koje su se pobunile protiv britanske monarhije, dok 50 zvezdica u uglu reprezentuju oslobođene američke države, sjedinjene u borbi za slobodu i pravdu za sve. I ostale zemlje američkog kontinenta usvojile su zvezdice na svojim zastavama, kao simbol borbe za nezavisnost od kolonijalnih vladara.

SImbolika je uvek različita: Zvezdice na zastavama

Na zastavi Bosne i Hercegovine, zvezdice označavaju beskonačnost, pa su tako ona na vrhu o ona na dnu samo poluvidljive. Na zastavi Izraela nalazi se Davidova Zvezda, simbol judaizma. Baš kao i 50 Američih, pet zvezdica na zastavi Kine simbolišu jedinstvo Kineskog naroda.  I mnoge ostale zemlje sa različitih kontinenata imaju jednu ili više zvezdica na zastavi: Venecuela, Vijetnam, Sirija, Gana, Kamerun, Senegal…

Sunce

Sunce se rađa na istoku, zato su mnoge zemlje iz ovog dela sveta usvojile izlazeće sunce kao motiv na svojim zastavama. Svakako najpoznatija je japanska, a tu su i korejska, filipinska, zastave Bangladeša i Kirgistana, namibijska od afričkih, makedonska od evropskih, a čak i dve južnoameričke zastave imaju ovaj motiv: argentinska i urugvajska.

Simbol života na zastavama

Životinje i ptice

Zastava afričke države Ugande ima na sebi ždrala, zbog njegove nežne prirode. Na zastavi azijskog Butana nalazi se zmaj, koji vodi poreklo iz njihove nacionalne mitologije, a isti slučaj je i sa zastavom Velsa. Zastave Zambije ima orla, dok kondor sa raširenim krilima na zastavi Ekvadora (Južna Amerika) reprezentuje snagu i veličinu ekvadorskog naroda. Orao na Albanskoj zastavi potiče iz njihovih srednjevekovnih mitova, i nacionalni je simbol Albanije. Braća Srbi i Crnogorci imaju na svojim zastavama dvoglavog orla, a orao se takođe nalazi i na Meksičkoj zastavi. 

Da l' je orao ili sivi soko

Biljke

Čuvena kanadska zastava sa javorovim listom. Javor je nacionalni simbol Kanade, označava očuvanu prirodu i čistu životnu sredinu, na šta je Kanadski narod izuzetno ponosan.

Simbol netaknute prirode: Javor

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar