Prosize kapsule

Pink Panter: Drskost sa stilom

Za dvadeset sekundi odnesu 11 miliona evra! ”Potpisali” su se i u Beogradu nedavno. Da li je divljenje ovim ”kradljivcima dijamanata” neizbežno?

Spektakularna pljačka u strogom centru Beograda, na Knez Mihajlovoj ulici, prvi je poduhvat ove grupe u Srbiji. A svet ih je zapamtio; evropske metropole najviše. Zovu ih “Pink Panter”.

Poreklom su uglavnom iz Srbije i Crne Gore, ali i ostalih republika bivše Juge.  Njihove pljačke su fascinantne zbog brzine kojom ih obavljaju. Ova mreža okuplja oko 150 članova.

Nedavno su usred noci, isčupali sigurnosna vrata jedne prodavnice u Knezu, uz pomoc džipa. Nosili su fluorescentne narandžanste prsluke kako bi podsećali na radnike gradske čistoce. Za tri minuta odneli su 80 švajcarskih satova, ne ostavljajući otiske zbog hirurških rukavica koje su nosili. Sve su to snimile sigurnosne kamere, pa su iz policije sigurni da je ovo prepoznatljiv rad jedne od svetski poznatih grupa koju Interpol vodi pod imenom ” Pink Panter”.

Smeli su i maštoviti. Njihove pljačke kriminolozi opisuju kao detaljno planirane, stilske i “pogodne za udžbenike kriminalistike.”

Pripadnici ove grupe zainteresovani su samo za najbolju robu

Kradu tamo gde ih niko ne ocekuje; računaju na iznenađenje i šok obezbeđenja. Neki bi rekli da se upuštaju u sulude avanture, ali je sve isplanirano do poslednjeg detalja. Jedinstveni su u svetu kriminala jer u njihovim akcijama nikada nije bilo žrtava. Bez nasilja obavili su svako nedelo do sada, što ih izdvaja i pravi legendu o njima.

Po nekim računicama, ukrali su, u svojoj “karijeri” vrednost od 268 miliona evra.

U Dubaiju su 2007. godine za oko 20 sekundi odneli  plen vredan 11 miliona evra, kada se sa dva Audija uleteli u izlog jedne zlatare usred bela dana.

Nedavno su na RTS-u emitovali emisiju o njima i negde se u njoj provukla priča o ” romantičnim hajducima” koji kradu simbole moći onih koji su ih stekli prljavo i nečasno. Moguće je da ih ljudi ovako doživljavaju, ali moderni Robin Hudovi ne dele svoj plen siromašnima. Ipak neki analitičari misle da je ovo udarac Zapadu i njihovom kapitalizmu, ali izgleda da su stigli da kazne i domaće vlasnike dijamanata.

Ne povrede nikog! Oštete one koji ionako imaju mnogo! E sad, ispitajmo sopstvenu etiku! Da li smo zadovoljni time što ”naši momci haraju Zapadom” ili je krađa ipak krađa? Zapitajte se koliko ste kategorični!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar