Prosize kapsule

Bogati kineski par na udaru javnosti zato što ima osam beba

Bračni par bogatih Kineza koji je uz pomoć veštačke oplodnje i dve surogat majke dobio osam beba, morao je da se iseli iz svoje vile nakon izliva besa i nezadovoljstva javnosti, a mogao bi da snosi i oštre kazne zbog kršenje striktne državne politike jednog deteta.

Vlasti u južnoj metropoli Guangdžou pokrenule su istragu nakon što je otkriveno da je par prekršio zakon o planiranju porodice jer su dobili osam beba od kojih su nekoliko ilegalno rodile surogat majke, objavila je lokalna štampa.

Par je bebe dobio još u septembru i oktobru prošle godine, ali je priča doprla do javnosti tek kada su mediji otkrili fotografije beba, četiri devojčice i četiri dečaka, korišćene u reklamne svrhe.

Bogati par je potrošio skoro milion juana (157.680 dolara) na “in vitro” oplodnju i dve surogat majke koje su im rodile pet beba, objavila je Centralna kineska televizija.

Državni mediji nisu identifikovali par, ali su naveli da su muž i žena “godinama bezuspešno nastojali” da ona prirodno zatrudni i na kraju odlučili da iznajme i surogat majke pošto je uspešno izvršena veštačka oplodnja osam jajašaca.

Biološka majka je rodila tri bebe, a surogat majke ostalih pet, iako par nije imao nameru da “izrodi” toliko dece.

Nakon rađanja beba prošle godine, par je unajmio 11 žena da se brinu o njima među kojima i osam dadilja i jednu učiteljicu, rekli su susedi televiziji.

Vlasti su osnovale tim koji ispituje slučaj, navode mediji, pogotovo što je u Kini većini ljudi dopušteno da ima samo jedno dete.

“Zbog čega su oni imali potrebu da unajme toliko žena da rađaju decu za njih? Da li su mislili da mogu da imaju toliko dece samo zato što su bogati? To je bila njihova prva greška. Drugo, kakvo su time poštovanje za život pokazali. Višestrane trudnoće su posebno opasne”, rekao je “ČTV”-u Liao Sinbo, zamenik ministra za zdravlje provincijske vlade Guangdonga.

Funkcioner za planiranje porodice je dodao da par može da dobije veliku kaznu zbog prekršaja politike jednog deteta. Parovi koji se ogluše o striktnu politiku planiranja porodice mogu biti novčano kažnjeni iznosima od nekoliko godišnjih plata, gubitkom posla, uskraćivanjem socijalnog i penzijskog osiguranja, pa čak i zatvorom.

Takozvana “crna deca” nemaju nikakav status u Kini niti mogu da idu u državne škole. Za bogate Kineze, međutim, većina tih mera nema praktičnog efekta, osim novčane i kazne zatvora.

Stručnjaci kažu da se ovde ne radi o preteranom rađanju nego o ilegalnoj surogat trudnoći, jer je u Kini korišćenje surogat majki “nedozvoljeno i nemoralno”. Međutim, neki kineski mediji su naveli da par možda nije obavio veštačku oplodnju u Kini i da su bebe možda rođene u Hong Kongu, u kom slučaju bi izbegli kažnjavanje u zemlji.

Taj slučaj je izazvao burnu debatu na kineskim društvenim mrežama sličnim Tviteru.

Jedan bloger je napisao da “ne razume zašto oni koji krše zakon ostaju nekažnjeni”. “Zato što su bogati oni mogu imati beba koliko žele? Oni mogu da stvaraju haos” napisao je Lingning, na Veibu.

“Slučaj pokazuje povećanje jaza između bogatih i siromašnih u Kini. Bogati sa novcem u rukama ruše društvenu jednakost“, dodao je drugi bloger.

Ima i onih koji su izrazili i izvestan nivo simpatija za ceo slučaj. “Kada budem dovoljno bogata imaću dve ili tri bebe”, napisala je Ša Guola.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar