Prosize kapsule

U Tadžikistanu ubili Deda Mraza

Grupa ljudi, po svemu sudeći verskih fanatika, ubila je danas u glavnom gradu zemlje, Dušanbeu, jednog mladića koji je hodao ulicom u kostimu Deda Mraza.

Kako je javila agencija Itar Tass, nesrećni mladić Parviz Davlatbekov je želeo da iznenadi prijatelje i da im prerušen u Deda Mraza čestita Novu godinu, ali su ga trojica napadača izboli noževima na ulici uzvikujući: “Nevernik!”.

Zvanični izvori u tadžikistanskom MUP-u potvrdili su da se dogodio zločin, ali negiraju da je učinjen na verskoj osnovi.

Policija je uhapsila jednog od počinilaca zločina, za kojeg je rečeno da je student državnog univerziteta, dok se za preostalom dvojicom još traga.

Lokalni mediji su preneli da se poslednjih dana vodila aktivna polemika pristalica i protivnika proslave Nove godine u Tadžikistanu, zemlji u kojoj 98 odsto od oko osam miliona stanovnika čine muslimani.

Prema navodima medija, ulje na vatru dolio je vrhovni muftija tamošnje islamske zajednice Saidmukaram Abdukodirzod koji se javno usprotivio slavljenju Nove godine.

“Tradicija hrišćanske gregorijanske Nove godine strana je kulturi Tadžika i u suprotnosti je sa zakonima islama. Muslimani moraju da se pridržavaju svojih običaja, a ukrašavanje jelke nije deo naše kulture“, rekao je vrhovni muftija uoči praznika u razgovoru za Bi-Bi-Si na ruskom jeziku.

On je takođe osudio konzumiranje alkohola i “proždrljivost” kao sastavni deo novogodišnjih proslava.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar