Prosize kapsule

Boa oseća otkucaje srca žrtve dok je davi

Boa može da oseti otkucaje srca svog plena dok ga guši, zna kada je žrtva zadavljena i kada može da opusti svoj smrtonosni stisak, tvrde naučnici.

Tokom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Biology Letters”, stručnjaci za reptile Dikinson koledža u Karlajlu, u Pensilvaniji, posmatrali su boe kako bi ustanovili kada ove zmije znaju da je plen beživotan i spreman da bude pojeden.

Davljenje za boe iziskuje veliki utrošak energije, jer se tokom te operacije višetruko povećava tempo njihovog metabolizma. S druge strane, dok se uvijaju oko žrtve, zmije i same rizikuju da postanu plen drugih predatora.

Da bi otkrili kako boa “tempira” operaciju davljenja, naučnici su došli na ideju da koriste “tople leševe” laboratorijskih miševa.

Miševi su najpre bili uspavani, zamrznuti, pa ugrejani na 38 stepeni Celzijusa pomoću električnog ćebeta. Potom im je prikačen senzor za praćenje spoljnjeg pritiska kao i uređaj koji imitira otkucaje srca.

Testovi herpetologa su pokazali da bi nakon prekida otkucaja srca, zmije nastavile da stežu žrtvu još otprilike sedam minuta, a zatim bi opustile stisak, smatrajući je mrtvom.

Suočene sa neprestanim otkucajem srca, zmije bi udvostručile jačinu stiska i nastavljale da stežu žrtvu još 20-ak minuta.

Ukoliko bi dograbile pacova bez otkucaja srca, zmije bi ga u proseku stezale oko 12 minuta, ali bi to radile nonšalantnije nego sa glodarom čije srce daje znake života.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar