Prosize kapsule

Hitlerovo skrovište uskoro turistička atrakcija?

Poljska traži investore koji bi bili spremni da nekadašnju komandnu bazu nacističke vojske, iz koje je Adolf Hitler izdavao naređenja, tvz. “Vučju jamu”, pretvore u turističku atrakciju, prenosi Rojters.

Ostaci Hitlerovog utvrđenog kompleksa, sakrivenog duboko u šumi na severoistoku Poljske, poznati su i kao poprište atentata na vođu nacističke Nemačke koji je sproveo pukovnik Klaus fon Štaufenberg, a koji je 2008. poslužio kao tema za film “Valkira” sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi.

“Vučja jama” je služila Hitleru kao komandna baza tokom Drugog svetskog rata, a porušile su je nacističke snage prilikom povlačenja početkom 1945.

Kompleks, koji je dobio naziv po Hitlerovom nadimku, obuhvatao je 80 zgrada i zauzimala oko 800 hektara šume. Okružen jezerima i močvarama, kao i gustom šumom, bio je nepristupačan za tenkove i vojne avione “Čekamo da neko da ponudu, ali se dosad niko nije javio”, kazao je Zenon Pjotrovič, predstavnik lokalnog šumskog gazdinstva koje brine o “Vučjoj jami”.

On je objasnio da projekat zateva velika ulaganja jer podrazumeva i izgradnju muzeja koji bi bio otvoren tokom cele godine.

Ruševine nacističke komandne baze su otvorene za javnost, ali ne privlače mnogo posetilaca jer su sakrivene duboko u šumi i do njih se može jedino doći preko močvarnog terena.

Utvrđenje je sagrađeno nedaleko od ruske granice 1941. kako bi se Hitler i drugi visoki nacistički zvaničnici zaštitili od vazdušnih bombardovanja tokom operacije “Barbarosa” kako je nazvana invazija Sovjetskog Saveza.

Baza je imala vlastitu elektranu i železničku stanicu.

Vojni kompleks je bio okružen minskim poljem na čijem je čišćenu posle rata rađeno punih deset godina.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar