Prosize kapsule

Rat na internetu zbog zakona protiv piraterije! (VIDEO)

Kontroverzni američki zakoni o borbi protiv piraterije, poznati pod skraćenicama Sopa i Pipa, izgubili su podršku osam članova Kongresa nakon velikih protesta internet zajednice.

Podršku su, pored ostalih, uskratili Marko Rubio sa Floride, zvezda u usponu Republikanske stranke, i njegov stranački kolega Roj Blant iz Misurija – koji su bili među potpisnicima zakonskih predloga.

PIPA, Zakon o zaštiti intelektualne svojine (Protect Intellectual Property Act), imao je velike šanse da bude usvojen u Senatu, gornjem domu Kongresa, ali je to sada neizvesno pošto su Rubio i Blant saopštili da više ne stoje iza njega.

Senat je ranije najavio da će glasanje o tom zakonu početi 24. januara, dok je Predstavnički dom obznanio da će u februaru nastaviti razmatranje SOPE, Zakona o stopiranju onlajn piraterije (Stop online piracy Act).

Oba zakonska predloga su se, međutim, juče suočila sa žestokom osudom internetske zajednice koja smatra da se iza zaštite autorskih prava i intelektualne svojine krije cenzura, i da će primena ovih zakona drastično izmeniti prirodu Interneta.

Wikipedia protiv spornih zakona

Besplatna enciklopedija Vikipedija je na 24 časa blokirala svoje stranice na engleskom jeziku, a slično su postupili blog servis WordPress i servis za vesti Reddit. Veb pretraživač Google je pozvao korisnike da se suprotstave cenzuri, a Firefox je svoju naslovnu stranu ofarbao u crno a preko svoje maskote, lisice, stavio crnu traku. Protestu se priključilo više od 7.000 sajtova.

Na meti zakonskih preloga SOPA i PIPA, koje podržavaju muzička i filmska industrija u SAD, nisu samo sajtovi koji nude ilegalne kopije filmova i pesama, već i sajtovi i veb pretraživači koji imaju linkove ka veb stranama sa takvom sadržinom.

Sajtovima sa piratizovanim materijalom bio bi blokiran pristup sa teritorije SAD, a vlasnicima autorskih prava i američkoj vladi dala bi se ovlašćenja da od suda traže ukidanje sajtova koji su povezani sa piraterijom.

Oglašivačima, ponudiocima finansijskih usluga i provajderima internet usloga bilo bi zabranjeno da posluju sa onima koji se u inostranstvu ogreše o zakone SOPA i PIPA. Predlog SOPA nalaže internet pretraživačima da u rezultatima pretraga ne objavljuju inostrane sajtove sa piratskim materijalom. Takva odredba se, međutim, ne nalazi u zakonu PIPA. Čak i da oba zakona prodju kongresnu proceduru, verovatno ih čeka
veto američkog predsednika Baraka Obame.

Naslovna strana Megauploada nakon obaranja

Bela kuća je ovih dana izdala saopštenje u kojem podržava borbu protiv piraterije, ali je dodala da neće podržati zakone “koji umanjuju slobodu izražavanja, ugrožavaju sajberbezbednost ili podrivaju dinamični, inovativni globalni internet”.

Obaranje Megauploada

U međuvremenu, FBI je ugasio jedan od najvećih sajtova za razmenu kompjuterskih fajlova -Megaupload.com, a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji, saopštilo je američko federalno tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je Megaupload koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja.

Optužba je otvorena dan pošto su Wikipedia i drugi sajtovi bili zatvoreni na jedan dan iz protesta zbog predloga zakona u američkom Kongresu koji bi trebalo da suzbiju internet pirateriju.

Uhapšeni vodeći ljudi Megauploada: Kim Šmic

Ministarstvo pravde SAD navelo je u saopštenju da su Kim Dotcom, ranije poznat kao Kim Schmitz, i još tri direktora Megaupload-a uhapšeni u četvrtak na Novom Zelandu na zahtev američkih zvaničnika. Još dva optužena su na slobodi.

Megaupload su podržavali poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava.

Ovaj sajt je, međutim, tokom noći ponovo podignut.

Anonimusi napadaju

Poznati hakativisti najjače haktivističke gruše na svetu Anonymous pokrenuli su do sada najveći koordinirani sajber napad na internetu i srušili veliki broj internet stranica među kojima su američko Ministarstvo pravosuđa, Universal Music Group, EMI, RIAA (Recording Industry Asssociation of America), MPAA (Motion Picture Association of America), vladine kancelarije za patente, HADOPI (francuska agencija za autorska prava) i FBI.


Iako je reč o najvećem napadu, u koji je uključeno 5.635 kompjutera, koji je ova grupa do sada izvela, haktivisti najavljuju još udara na mreže i sisteme u posedu organizacija koje žele da ograniče slobodu na internetu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Rat na internetu zbog zakona protiv piraterije! (VIDEO)

  1. Pingback: SOPA je gotova! | Muški magazin - M@N!

Ostavite komentar