Prosize kapsule

SOPA je gotova!

SOPA je gotova, glasi naslov članka koji je sinoć objavio američki portal Mashable, pozivajući se na informacije sa stranice Facebook Washington DC.

“Osećamo olakšanje nakon što je prepoznata ozbiljna šteta koju PIPA i SOPA mogu prouzrokovati internetu i drago nam je da su lideri u Kongresu odlučili da ne nastave dalje sa ovim zakonima. Želimo da zahvalimo milionima Facebook korisnika koji su delili svoje mišljenje o ovoj važnoj temi sa nama, članovima Kongresa i sa svojim prijateljima i porodicom, i koji su promenili smer u kome će zakon ići.

Cenimo što su zakonodavci poslušali zajednicu i spremni smo da radimo sa njima na rešenju za pirateriju i nepoštovanje autorskih prava koje neće ugroziti slobodu govora ili ekonomski rast i inovacije koje internet pruža”.

Agencija AP jutros piše da je nakon masivne kampanje internet servisa i miliona njihovih korisnika Kongres na neodređeno vreme odložio donošenje spornih zakona.

Vođa demokrata u Senatu, Hari Rid, rekao je da je “donošenje zakona odloženo u svetlu nedavnih događaja”, prenosi Rojters.

On je rekao i da nema razloga zašto se brige oko zakona ne mogu rešiti, ali nije ponudio novi datum glasanja.

I dok internet korisnici i velike kompanije koje su protestvovale protiv ovih zakona imaju razlog da se osećaju zadovoljno, isto se ne bi moglo reći za holivudske filmadžije, koji su najviše lobirali za uvođenje ovih zakona.

Kris Dod, predsedavajući Asocijacije filmskih stvaralaca Amerike (Motion Picture Association of America) i bivši demokratski senator, rekao je da će posledica neusvajanja ovog zakona dovesti do toga da i dalje postoji “sigurna kuća” za sve strane kradljivce.

Nakon protesta u sredu, podrška ovim zakonima počela je da se osipa, pa je tako u četvrtak osam članova Kongresa objavilo da neće glasati za ove zakone.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar