Prosize kapsule

Učitelj postao milijarder na jedan dan

Indijski učitelj Parijat Saha doživeo je šok kada je nedavno na internetu proveravao stanje svog bankovnog računa. Umesto očekivanih 10.000 rupija – oko 155 evra, na njegovom računu bilo je 490 milijardi rupija odnosno 7,6 milijardi evra.

Pošteni učitelj nazvao je banku i upozorio ih na učinjenu grešku.

“Proveravao sam stanje svog bankovnog računa i nadao sam se iznosu oko 10.000 rupija”, rekao je Saha koji živi u gradu Balurghat na istoku Indije i koji je, barem na papiru, postao milijarder.

Učitelj je opisao svoju nevericu kada je video vrtoglavi iznos na ekranu svog kompjutera. Nakon ponovne provere odlučio je da nozove svog prijatelja koji radi u Državnoj banci Indije (SBI), najvećoj bankarskoj i finansijskoj instituciji u toj državi.

“Našalio sam se sa njim i rekao mu da možda njegova banka ne zna šta bi sa novcem, pa su višak prebacili na moj račun”, ispričao je Saha.

Inače, njegova mesečna plaća iznosi oko 35.000 rupija (540 evra), ali iznos koji se našao na njegovom računu približio se iznosu koji Indija svake godine izdvaja za školstvo – oko devet milijardi evra. Saha je rekao kako mu je banka dozvolila da povuče svoj novac sa računa, ali da je astronomski iznos i dalje tamo.

“Uzeo sam svoj novac, ali na računu je i dalje taj novac i ne znam koliko će dugo ostati tamo”, rekao je indijski učitelj kojem iz banke još nije objašnjeno kako je došlo do greške.

Novinari koji su pokušali otkriti pozadinu takođe nisu dobili objašnjenje, ali im je rečeno kako Saha ne bi mogao podići novac sa računa sve da je i hteo.

Direktor banke u Balurghatu odbio je novinarima objasniti poreklo novca koji se našao na Sahijevom računu, niti kako je završio tamo, te dodao kako mu je rečeno da medijima o tome ne govori ništa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar