Prosize kapsule

Sve veći broj Amerikanca strada prilikom kućnog spravljanje droge

Novi metod pravljenja metamfetamina po principu “smućkaj i promućkaj” veoma je opasan i već je napunio američke bolnice sa hiljade neosiguranih pacijenata sa opekotinama koje su stekli baveći se tom rizičnom rabotom.

U plastičnu flašu sode od dve litre ubace se sirovi sastojci i promućkaju, ali ako osoba koja pravi mešavinu napravi i najmanju grešku, poput preranog uklanjanja čepa ili slučajnog bušenja plastike, sve može da eksplodira, izazivajući trajne fizičke nedostatke, slepilo, pa čak i smrt.

Prema istraživanju agencije AP u najvećim bolnicama u američkim saveznim državama koje su najaktivnije u proizvodnji metamfetamina, trećina pacijenata na odeljenjima za opekotine povrede je stekla dok je pravila metamfetamin.

Studija je, takođe, pokazala da je većina tih pacijenata neosigurana.

Najčešće povrede su opekotine: Metamfetamin

Prosečan tretman dnevno košta 6.000 dolara, a prosečan pacijent koji se povredio praveći metamfetamine bolnicu košta 130.000 dolara, 60 odsto više nego drugi pacijenti koji se leče od opekotina, pokazalo je istraživanje novinara u jednom centru za lečenje opekotina u Mičigenu.

Zbog poplave neosiguranih metamfetaminskih žrtava, odeljenja za lečenje opekotina u nekim bolnicama su zatvorena, jer nisu mogla da pokriju troškove njihovog lečenja.

Stručnjaci procenjuju da godišnje poreski obveznici plate desetine, ako ne i stotine miliona dolara, na ime lečenja žrtava metamfetaminskih eksperimenata, mada je zapravo teško utvrditi tačan broj tih pacijenata, jer najčešće lažu o uzroku svojih opekotina.

Međutim, nisu samo ugroženi proizvođači metamfetamina, već često i ljudi koji uopšte nisu povezani sa drogom. S obzirom na to da se mnoge laboratorije za pravljenje metamfetamina nalaze u podrumima, garažama ili sličnim prostorima unutar kuća i zgrada, kada dođe do eksplozije, požar se često proširi i ugrozi i nevine.

Zahvaljujući snažnoj akciji federalne Uprave za suzbijanje droge (DEA), do 2010. oko 80 odsto većih laboratorija je otkriveno i uništeno, te su sada opet na snazi proizvođači koji metamfetamin prave za sopstvene potrebe.

Posledice toga vidne su u urgentnim centrima i bolnicama za lečenje opekotina.

“Ono što je vidno sa medicinske strane je da se povećava broj onih koji prave metamfetamin: veći broj njih pravi manje doze”, rekao je direktor odeljenja za opekotine jedne bolnice u Sent Luisu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar