Prosize kapsule

Na aukciji slika koju je naslikao Hitler

Sumorna slika “Noćno more”, koju je Adolf Hitler naslikao pre gotovo 100 godina, biće ponuđena na prodaju na onlajn-aukciji u Slovačkoj. Očekuje se da će njena cena dostići više od 12.000 evra.

Nastala je 1913. godine, u vreme kada je mladi Hitler očajnički pokušavao da izgradi umetničku karijeru. Na platnu dimenzija 60 x 48 centimetara prikazano je more u tami, koje osvetljava mesec, delimično prekriven crnim oblacima.

Stručnjaci tvrde da je Hitler često slikao noćne pejzaže, koje je prodavao turistima. Slovačka porodica, koja je sliku nasledila od rođaka posle Drugog svetskog rata, odlučila je da je iznese na aukciju.

“Porodica je nasledila sliku posle Drugog svetskog rata i odlučila je da je se reši. Ovo je izuzetna retkost, pa očekujemo veliko interesovanje”, objasnio je aukcionar Jaroslav Krajnak.

Ista aukcijska kuća prodala je prošlog meseca Hitlerovu sliku iz 1915, nazvanu “Tajni sastanak”, za 12.258 evra. Slika je potpisana sa A.Hitler i prikazuje monahe u mantijama sa kapuljačama zadubljene u proučavanje u crkvi sa velikim Hristovim raspećem.

“Slika odiše zloslutnom atmosferom i jasno se vidi da nije bio naklonjen crkvi. Monasi deluju gotovo groteskno, a karikirani likovi u pozadini kao da kuju zaveru”,  objašnjava Krajnak.

Hitler je koristio tehnike ulja na platnu, tuš i akvarel. Kao mladić je tri puta pokušavao da se upiše na prestižnu Akademiju lepih umetnosti u Beču, pre nego što je odustao.

Izvor: Blic

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar