Prosize kapsule

Austrijanac namerava da skoči sa visine od 37 kilometara

Feliks Baumgartner (42), poznati austrijski skajdajver, skočiće iz balona sa visine od oko 37 kilometara. Ta visina smatra se granicom sa svemirom.

Ukoliko bude uspeo, Baumgartner će postaviti novi svetski rekord u ovom ekstremnom sportu u kojem takmičari nadmeđu u skokovima sa što veće visine, s tim što padobran mora da se otvori što bliže tlu.

Baumgartner bi za 35 sekundi trebalo da probije zvučni zid, a ceo poduhvat će trajati oko 10 minuta. Skajdajver će leteti maksimalnom brzinom od 1.110 km/h. Padobran bi trebalo da mu se otvori tek na kilometar i po iznad Zemljine površine, a tokom skoka u životu će ga održavati astronautsko odelo koje može da izdrži temperaturu do minus 70 stepeni.

Skok bi trebalo bi da bude izveden u avgustu iznad Nju Meksika, u SAD. Bivši pilot helikoptera Baumgartner nada se da će postaviti čak četiri svetska rekorda: slobodni pad s najveće visine, najviši let u balonu s ljudskom posadom, najveći pređeni put u slobodnom padu i najbrži slobodan pad.

Trenutni rekord drži pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Džo Kitinger. On je je 1960. godine skočio sa visine od 31 kilometra.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar