Prosize kapsule

Gentlemint i Pinterest: Novajlije među društvenim mrežama

Nove društvene mreže se iz dan u dan pojavljuju, iako Facebook i Twitter i dalje  dominiraju. “Novajlije” pronalaze nove niše, specijalizuju se i pokušavaju da itkinu deo kolača koji do sada niko nije zagrizao. Ovde predstavljamo dve nove mreže-Gentlemint, koja je za nas važnija jer je posvećan muškarcima, i Pinterest, zanimljivu mrežu iz koje je potekao i spomenuti Gentlemint.

Gentlemint je ‘men only’ društvena mreža. Vrlo slična Pinterestu, ali je okrenuta prvenstveno muškarcima. Za razliku od Pinteresta, međutim, gde ćete naći gomilu slika venčanica, kućnih ljubimaca i uopšte mse stvari koje interesuju više žene nego muškarce,  na Gentlemintu se naprosto zazire od takvih stvari i sve se vrti oko ‘frajerske’, pa i hipsterske ikonografije.

Članom Gentleminta postaje se uz pozivnicu, ali na početnoj stranici postoji i link na kojem možeš zatražiti pozivnicu. Kroz određeni period, dobićeš je na svoj mejl i “gentlemintovanje” može da počne. Sav sadržaj koji postuješ na Gentlemintu možeš deliti i na svojim profilima na Facebooku, Twitteru i Google Plusu.

Što se Pinteresta tiče, reč je praktično o virtuelnoj tabli (pinboard) i funkcioniše slično kao Tumblr. Za Pinterest se može reći da je potpuno nova društvena mreža iako je pokrenuta pre nekoliko meseci. Iza nje stoji nekoliko velikih kompanija, a i dalje je u beta fazi i funkcioniše tako što morate dobiti pozivnicu postojećih članova ukoliko želite da uđete na mrežu. Donedavno su delili pozivnice i preko mejla, ali se ne bismo mogli kladiti da je to i dalje slučaj. 

Men only: Gentlemint

Na Pinterestu pravite svoje tematske ploče ili table, (boards), na njih grupišete različite sadržaje koje potom delite sa drugim članovima.  Postove ‘pinujete’, a tuđe postove možete ‘repinovati’ i ‘lajkovati’. Takođe, možete zapratiti one korisnike čiji su vam ‘pinovi’ zanimljivi, što je opet slično kao na Tumblru.

Prema istraživanju koje je sprovela američka kompanija Experian Hitwise, na Pinterestu se do sada čak četrdeset puta povećao broj poseta u odnosu na prvi mesec postojanja. Kako navode u istraživanju, Pinterest će, čak i da nastavi da uključuje nove članove isključivo preko pozivnica, postati uskoro jedna od deset najjačih društvenih mreža na planeti. Zanimljivo je da je Pinterest vrlo popularan među ženama, koje čine preko 60 posto članstva.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar