Prosize kapsule

Siddharta: Za promene je potreban slobodan um

Slovenački bend Siddharta jedan je od najpoznatijih i najcenjenijih sastava sa prostora ex Jugoslavije. Njihova muzika levitira između rocka, jazza, metala, elektronike, etna i gomile drugih uticaja koje slušalac prepoznaje tek posle godina “konzumacije”. Oni su, takođe, jedan od onih “mislećih” bendova, koji se ne libe da otvoreno progovore o bilo kojoj temi. O muzici benda, ponovnom dolasku u Srbiju, ali i o mestu muškarca u modernom društvu razgovarali smo sa gitaristom Primožem Benkom.

Od albuma Saga prošlo je dve godine, a u novembru ste objavili novo izdanje. Kakav je zvuk u pitanju, s obzirom da je Siddharta uvek težila progresivnosti?

Reč je o novoj ploči i koncertnom DVD-u. Sve to smo snimili na našem prošlogodišnjem koncertu na Stadionu Stožice u Ljubljani. Nove pesme su snimljene uživo pred publikom. Zvuk je vrlo energičan, beskompromisan, takav kako i zvučimo uživo. Producent je opet Ross Robinson (jedan od najznačajnijih muzičkih producenata danas – prim.aut), sada već naš dobri prijatelj. A DVD je naše prvo video izdanje u karijeri, tako da smo jako ponosni na njega.

Koje uticaje Siddharta do sada nije koristila u svojoj muzici, a želeli biste da isprobate?

Nismo se nikad ničega suzdržavali, tako da, ako dođe do neke takve stvari, svakako ćemo je koristiti u našoj muzici.

Pre nekoliko godina održali ste impresivan koncert na Stadionu za Bežigradom, koji smo imali prilike da vidimo i na snimku. Koliko je komplikovano izvesti projekat koji uključuje simfonijski orkestar i plesnu grupu?

Produkcija je za tako nešto ogromna i rad za takvom produkcijom zahteva više od pola godine rada i priprema. Ima tu bezbroj nekih stvari, malih i velikih, koje moraš povezati u celinu. Bilo je to prvo ovakvo iskustvo za nas iz kojeg smo mnogo naučili i ovakve stvari možeš naučiti samo u praksi.

Neke stvar možeš naučiti samo u praksi: Primož Benko

Koji bendovi su izvršili glavni uticaj na muziku Siddharte? Šta slušate privatno?

Pa mnogo je toga….od Beatlesa, Metallice, Pearl Jama, Rage Against The Machine, Dave Matthews banda do Missiona, RHCP-a, Queena…to se sluša i privatno, jasno, pored svega šta se i danas kreira.

Kako biste ocenili svetsku i regionalnu muzičku scenu danas? Kakva je pozicija umetnika i kreativnosti u uslovima hiper produkcije i koliko je teško (ili lako) napraviti nešto novo i drugačije?

To je pitanje za milion dolara. Mogli bi raspredati puno o tome. Moje mišljenje je da se sve previše radi po nekim kvazi principima koje su zasnovale izdavačke kuće i koje očito ne funkcionišu više. Izgubili su se identitet i umetnička sloboda. Umetnik mora biti predan 100 posto stvari koju radi i verovati u nju, kako bi je i ostali prepoznali kao iskrenu.

Na početku pesme Venom sa albuma -Rh- igrali ste se vrlo sladunjavim zvucima koji su nas pomalo asocirali na Eurosong zvuke. Da li možemo jednog dana očekivati da se Siddharta nađe na tom takmičenju kao slovenački predstavnik? 🙂

Pa ne, to je bila zajebancija, parodija na sve ove šlagerske kompozicije kojih su radijske stanice prepune 🙂

Siddharta je osnovana 1995. godine, a do sada su izdali šest albuma (Id, Nord, -Rh-, Petrolea, Saga i VI). Ime su dobili po poznatoj noveli Hermana Hesea, a u dosadašnjoj karijeri osvojili su brojne regionalne muzičke nagrade, od kojih je najveća MTV European Music Awards-Best Adriatic Act iz 2005. godine.

 

Umete vrlo vešto da balansirate od gitarskog popa do progressive metala. Da li će se taj crossover nastaviti ili možda možemo očekivati da Siddharta postane tvrđa?

Ne znam, to je ipak evolucija, stvar kako se band razvija. To nije nešto što se planira. Trenutno smo u fazi koja se bazira na energiji instrumenata, na nas petorici koji radimo muziku.

Neretko ste umeli da zapevate o bezumlju i besmislenosti rata, temi koja je, nažalost, ostavila dubok trag na Balkanu. Šta je potrebno da se svest ljudi promeni kako bismo svi naučili da poštujemo jedni druge?

Potreban je slobodan um

Za promene je potrebno da čovek počne da razmišlja van svojih normi i nekih naučenih okvira sa svih područja života. Za promene je potreban slobodan um. Tek onda možemo videti stvari onako kako bi one funkcionisale bez rata i bez granica.

Koje biste životne i profesionalne principe istakli kao najvažnije, kao one od kojih ne odstupate kada je u pitanju odnos prema drugim ljudima i poslu?

Najvažnija nam je naša kreacija, odnosno sloboda u njoj. Samo tako možemo stojati iza svojih pesama i blisko ihpreneti ljudima. Poslovno su nam najbitniji iskrenost i otvorene karte. Mi smo takvi i to želimo i od partnera u poslu.

Do sada ste nekoliko puta gostovali u Srbiji, gde imate odličnu bazu fanova. Da li ima nekih nagoveštaja kada biste ponovo mogli da dođete kod nas?

Čini mi se da dolazimo opet na Beerfest u Beograd, a nadamo se i na Exit. Super nam je svirati u Srbiji, ima temperamenta!

Kako momci iz Siddharte vide modernog muškarca? Kakav on treba da bude, koje osobine treba da razvija i neguje?

Savremeni muškarac mora biti otvoren i pošten. Slobodan um i samopouzdanje su najvažniji.

A žena?

Previše nam se plasira neki stereotip o idealnoj ženi, ali mislim da i za nju važe potpuno iste stvari kao i za savremenog muškarca.

Foto: Jaka Babnik, Aleksander Remec

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar