Prosize kapsule

Twitter priznao da kopira imenike korisnika koji mu pristupaju s telefona

Twitter je priznao da kopira čitave imenike korisnika koji ovoj mreži pristupaju sa pametnih mobilnih telefona, kao i da te informacije skladišti na svojom serverima, često bez znanja korisnika.

Pristup adresaru dešava se kada korisnik klikne na opciju Find Friends u aplikaciji za smartphone modele, preneo je BBC.

Dvojica američkih kongresmena pisala su kompaniji Apple sa zahtevom da objasni zašto dozvoljava takvu praksu na svom iPhone modelima, pošto je ona u suprotnosti sa pravilnikom programiranja aplikacija.

Twitter je saopštio da će uneti izmene u svoju politiku o privatnosti, kako bi situacija bila jasnija.

Aplikacije za iPhone za pristup Facebooku i ostalim društvenim mrežama sakupljaju podatke iz korisničkih adresara bez traženja odobrenja.

Društvene mreže tvrde da se podaci uzeti sa smartphone modela, uključujuči imena, telefonske brojeve i mejl adrese, koriste samo za identifikaciju prijatelja koji koriste istu uslugu, i da je korisnik o tome obavešten.

Ponekad se ipak dešava da se ti podaci uzimaju bez znanja korisnika i bez obaveštenja o tome koliko dugo će se čuvati na serverima.

LA Times piše da aplikacije kopiraju kompletne adresare i čuvaju ih u periodu od 18 meseci.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar