Prosize kapsule

Seks u braku ipak ne gubi na značaju

Seks u braku ne gubi na značaju, kako se do sada mislilo, naprotiv. Jedna američka studija koju je sproveo sajt iVillage obuhvatila je 1.001 ženu starosti od 18 do 49 godina od kojih je 75 odsto reklo da im je seks izuzetno važan, dok je 16 odsto mislilo da seks ima manji značaj u braku nego pre njega.

Seksualni terapeut i klinički psiholog Beri Mekarti smatra da društvo nipodaštava seks u braku i da prednost daje vanbračnim, odnosno, predbračnim aktivnostima.

„Seks u braku nikada nećete videti u filmovima. U našoj kulturi nešto je uzbudljivo, samo ako je van normativnih okvira. Međutim, seks u braku je izuzetno važan jer obuhvata i erotiku i intimnost“, smatra on.

Za ispitanike, komunikacija među partnerima se neretko prevodi u „akciju“ u krevetu; čak 44 odsto njih želi seks kada im supružnik „kaže nešto lepo“.

Ono što je pokazalo i ovo, ali i ostala istraživanja je da je ženama izuzetno važna emocionalna povezanost sa partnerom, kako bi poželele da imaju seks s njim.

Oko 44 odsto žena "pada" na lepu reč. I to u krevet.

„Ono što je opisano kao nizak libido kod žena, zapravo je posledica toga što muškarci prestaju da obraćaju pažnju na njih. Oni se više ne trude da budu intimni“, smatra dr Džon Gotman, profesor psihologije na Univerzitetu u Vašingtonu.

On smatra da je jedan od načina da se strast zadrži u braku organizovanje izlazaka i to onako kako su se viđali pre braka. Zanimljivo je da je čak 20 odsto ispitanika reklo da ih partner naročito privlači dok obavlja kućne poslove.

Pored toga, 49 odsto smatra da im je seks bio bolji pre nego što su dobili decu, dok deca nisu promenila seksualni život kod 34 odsto njih. Oko 38 odsto kaže da podjednako oba partnera iniciraju seks, a 22 odsto šalje „bezobrazne“ sms poruke partneru.

Oko 50 odsto smatra da stres i iscrpljenost mogu smanjiti želju za seksom. Takav efekat imaju i deca za 49 odsto njih, nedostatak romantike (39 odsto), svađe (34 odsto) i nedostatak fizičke privlačnosti (14 odsto).

Čak 12 odsto je barem jednom prevarilo bračnog partnera.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar