Prosize kapsule

Prodavali so za otapanje snega kao jestivu

Zbog afere sa tri poljska preduzeća koja su smislila recept da se lako obogate kupujući tehničku so za posipanje ulica i preprodajući je kao so za jelo, poljska veterinarska inspekcija naredila je kontrolu svih rezervi soli u industriji prerade mesa i mleka u celoj zemlji.

Aferu da su tri preduzeća iz severne i centralne Poljske možda čak poslednjih 10 godina kupovala tehničku so za puteve i industriju po ceni od sedam evra za tonu, sušila je, prepakivala i prodavala deset puta skuplje – kao so za jelo, preduzećima u prehrambenoj industriji, otkrili su reporteri poljske privatne televizije TVN.

U vroclavskom preduzeću Amvil kupovala su po 1.000 tona soli mesečno i isto toliko posle prodavali dalje.

Prve narudžbine tehničke soli kod koje Amvil posebno naglašava u kupoprodajnom ugovoru da ne može da služi kao so za jelo počele su 2002. godine, saopštili su medijim policija i tužilaštvo u Poznanju koji su preuzeli istragu.

Godišnje su ta tri preduzeća prevarom kupaca mogla da zarade oko 1,4 miliona evra, a petoro ljudi iz njih uhapšeno je i optuženo za ugrožavanje potrošaca.

Vlasnik jednog od ta tri preduzeća na severu Poljske napao je danas snimatelja i reportere televizije TVN koji su došli da pokušaju da sa njim naprave razgovor o aferi. Premijer Poljske Donald Tusk zatražio je juče lično od ministra poljoprivrede, Mareka Savickog, da pripremi detaljnu informaciju o celoj aferi i kakvim rizicima su bili izloženi poljski potrošači.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar