Prosize kapsule

Akademija morbidnih umetnosti?

Prepariranje životinja koje su posle služile kao ukras bilo je hit u 19. veku, a danas je mahom nepoznata disciplina. Jedna Njujorčanka odlučila je, međutim, da svetu pokaže koliko je jednostavno i zabavno pretvoriti mrtvog miša u umetničko delo.

“Da li neko za ovim stolom želi velikog miša?”, počinje svoj čas Su Dževejn.

Njeni studenti u Akademiji morbidnih umetnosti u Bruklinu deru i pune mrtve miševe i potom ih postavljaju u neobičnim pozama.

Dževejn objašnjava da je taksidermija u stvari vraćanje mrtvih životinja u život i da svoje korene vuče još iz viktorijanskog doba kada je prepariranje iz hobija preraslo u umetnost.

“Bilo je korišćeno kao satira. Ne možete da govorite protiv kralja ili pape ali možete da napravite malu vinjetu u kojoj je lisica zli papa i da zbog toga ne upadnete u nepriliku”, objasnila je ona AFP-u.

Prepariranje ipak nije za svakoga i studentima je neophodan čvrst želudac.

“Jednostavno isključim svoja osećanja”, objašnjava grafički dizajner Sara Strijevski.

Boraks se koristi za bojenje mišje kože, a žice i glina mu daju oblik. Su podseća studente da za manje od pet dolara mogu da naprave sopstvenu kućicu za miševe i ohrabruje ih da pronalaze odbačene predmete koje će koristiti u svojim instalacijama.

“Moja originalna ideja je bila da sve bude i viktorijanskom stilu, zbog toga piju čaj”, objašnjava Čina Džejn pokazujući svoje delo. Ona smatra da bi finalni proizvod trebalo da bude nešto što biste želeli da pokažete svojim gostima. Sara Strijevski ima, medjutim, drugačiju ideju.

“Ne uklapa mi se baš u kuću. Mislim da se ni mojoj mački ne bi dopalo. Ali zato hoće mojoj majci”, kaže ona.

Časovi u ovoj neobičnoj školi rasprodati su mesecima unapred dok brojni zainteresovani uče kako da miševima prepariranjem udahnu novi život.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar