Prosize kapsule

Muškarci uveličavaju težinu žena, a svoju umanjuju

Jedno dansko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni na sajtu ScienceNordic, pokazalo je da muškarci i žene imaju pogrešno viđenje kako vlastite, tako i partnerove težine.

Ove pogrešne predstave, koje se primenjuju i na decu, mogu da izazovu ozbiljne probleme za pripadnike oba pola, tvrde naučnici koji su anketirali više od 1.000 osoba.

Ispitanici su bili zamoljeni da procene vlastitu težinu i težinu svog partnera, odnosno partnerke. Ispostavilo se da muškarci uglavnom umanjuju svoju težinu, a preuveličavaju težinu supruge ili devojke.

Muškarci imaju tendenciju da sebe vide vitkijim, čak i kada imaju očigledan višak kilograma. Suprotno njima, žene su daleko kritičnije prema sebi i u većini slučajeva smatraju da su deblje nego što jesu u stvarnosti.

Za istraživače glavni krivac ovako iskrivljenih predstava su mediji koji nas bombarduju “idealnim” ženskim telima. Autore studije, međutim, muči jedan drugi problem. Naime, isto ponašanje primećeno je i kod roditelja u odnosu na decu.

“Roditelji vide svoju kćerku deblju, a sina mršavijeg nego što oni zaista jesu. Stroži su prema devojčicama nego dečacima”, objasnila je Vibeke Tornej Kristensen, sociolog sa Kopenhaškog univerziteta koja je predvodila istraživanje.

Ona je upozorila na štetnost ovih pogrešnih predstava koje mogu da ugroze zdravlje dece.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar