Prosize kapsule

Praistorijski Evropljani pre Kolumba stigli u Ameriku?

Najnovija arheološka otkrića ukazuju da su praistorijski Evropljani bili prvi ljudi koji su naselili Ameriku, čak 10.000 godina pre američkih Indijanaca.

Arheolozi su duž severoistočne obale SAD pronašli izvestan broj kamenih alatki starih između 19.000 i 26.000 godina koje su gotovo identične oruđu koje se u to doba pravilo u Evropi.

Pronađena artefakta, koja ukazuju da je čovek iz kamenog doba uspeo da emigrira u Ameriku, mogla bi da preinače američku istoriju onakvu kakvu je danas poznajemo, a posebno da ospore tvrdnje da je Kristofor Kolumbo prvi otkrio “Novi svet”.

Profesor Denis Stenford iz “Smitsonijan” muzeja u Vašingtonu i profesor Brus Bredli sa Univerziteta Eksiter, čija će knjiga “Across Atlantic Ice” (Kroz atlantski led) biti objavljena idućeg meseca, veruju da su drevni Evropljani prešli u Severnu Ameriku putujući zaleđenim Atlantskim okeanom u vreme Ledenog doba.

Na vrhuncu Ledenog doba, led je pokrivao tri miliona kvadratnih kilometara severnog Atlantika, svarajući čvrst most između dva kontinenta.

Mnoštvo pingvina, foka, morskih ptica kao i velikih njorki (koje su u međuvremeno izumrle) pružale su obilje hrane praistorijskim nomadima tokom 2.500 kilometara dugog pešačenja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar