Prosize kapsule

8. mart: Dan za slavlje i hejt

Iako će horde dežurnih hejtera, među kojima ima i žena, 8. mart nipodaštavati i negirati njegov značaj, dovoljno je samo malo zaviriti u istoriju pa videti da ovaj dan jeste bitan, kako za žene, tako i za njihov današnji status u društvu. Kažu da nije urađeno sve što se moglo na polju ravnopravnosti, ali uporne su žene, možda za nekoliko vekova osvoje i polja koja do sada nisu. Do tada, ovaj dan će za neke biti simbol uspeha, za neke neuspeha.

Školski rečeno, Osmi mart je dan kada se više pažnje posvećuje majkama, devojkama, ženama,  drugaricama i uopšte svima onima koji se smatraju ženama ili se tako osećaju.

Većina žena očekuje da se muškarci na Dan žena ponašaju kao i svakog dana, da budu uz njih, pruže dovoljno pažnje i da budu džentlmeni. Istorija razvitka ovog praznika datira sa početka  XX veka, a započet je borbom žena za bolje uslove rada. Počinje u SAD-u, širi se Evropom, a kasnije i Rusijom.

Dan žena predstavlja njihovu slobodu, jednakost, pravo da rade, glasaju i sve drugo kao muškarci. Dan posvećen ženama koje su se kroz istoriju borile za sve što mi danas imamo i predstavljamo.

U vremenu u kom živimo, odnosno, u  kapitalizmu, ovaj praznik je komercijalizovan i pretvoren u darivanje cveća, čokolada i organizovanje koncerata posvećenih ženama.

Stoga, postoje muškarci koji misle da je za taj dovoljno da kupe skuplji poklon lepšem polu i  ima žena kojima bi se tako nešto svidelo. Sa druge strane, postoje žene kojima nedostaje pažnja voljenog muškarca, jer zbog nedostatka vremena muškarac ne može dovoljno da se posveti njoj i oseća se zapostavljenom.

Željko Samardžić, nezaobilazna ikona 8. marta

Većina žena smatra da taj dan ne bi trebalo da se razlikuje od prethodnih, a opet, normalno je da se ženi pokloni cvet ili malo više vremena. Postoje i one koje misle da treba da se obeležavaju datumi koji su njima lično važni, a ne oni koje neka organizacija odredi.

Neki od nas smatraju da su najvažnije osobe kojih se setimo ovog dana, naše majke. Njih najčešće zapostavljamo, a one su najbitnije za opstanak porodice, a samim tim i zdravog društva. Prva pomisao na 8. mart jeste kada tata kupi mami cvet, kome se često čitava porodica raduje.

Ženi bi trebalo svakog dana da posvećujemo pažnju, bilo da je ona majka, ćerka, sestra, drugarica, voljena osoba ili koleginica. Praznik treba da bude vreme kada ćemo razmisliti koliko su žene važne u našem životu, kako smo se ponašali prema njima i šta možemo da uradimo kako bi one bile srećnije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar