Prosize kapsule

Uhapšen član Anonimusa iz Srbije

Jedna osoba uhapšena je zbog sumnje da je pokušala da upadne na nekoliko sajtova državnih institucija u toku današnjeg dana, saznaje B92.

Radi se o osobi koja je pripadnik “srpske ćelije” hakerske grupe Anonimusi.

Prema rečima tužioca za visokotehnološki kriminal Branka Stamenkovića, čim je primećen pokušaj upada na te sajtove pokrenuta je istraga koja je za svega nekoliko sati dovela do osobe za koju se sumnja da stoji iza napada .

“Ovo je jedna od najbržih akcija koju smo mi i naše kolege ikada obavili, jer smo ih pronašli za veoma kratko vreme. To je malo ko u svetu uradio”, kaže za B92 Stamenković.

Pripadnik hakerske grupe Anonimus Srbija G.V. uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u napadu na nekoliko sajtova državnih organa u toku prepodneva, izjavio je Tanjugu Stamenković.

“G.V. se sumnjiči da je izvršio krivično delo sabotaže”, dodao je on.

Stamenković je agenciji Beta rekao da je nakon obaranja sajtova državnih organa, u saradnji Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal i Odeljenja policije za tu oblast identifikovani članovi grupe Anonimusi Srbija.

“Došlo je do pretresa stanova i prostorija na određenim adresama i do hapšenja jedne osobe. Tokom pretresa nađeni su obimni dokazi koji ukazuju kako na odgovornost te osobe tako i na postojanje krivičnog dela”, precizirao je Stamenković.

On je kazao da je postupak u toku, da se očekuje saslušanje osumnjičenog u policiji i da će tužilaštvo predložiti zadržavanje uhapšenog do sprovođenja kod istražnog sudije.

“Reč je, na osnovu dosadašnjih podataka i saznanja, o krivičnom delu računarska sabotaža za koju je zaprećena kazna do pet godina zatvora”, naveo je Stamenković.

Tužilac za visokotehnološki kriminal je ocenio da je – u poređenju sa akcijama protiv Anonimusa u svetu – današnja akcija rekordna po brzini reakcije i otkrivanja grupe ili dela grupe koji pripada Anonimusima.

Anonimusi Srbije oborili su jutros sajt Ministarstva pravde i ostavili poruku kojom su pozvali na građanski bunt.

U akciji razotkrivanja hakerske grupe učestvovali su pored Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, SBPOK i odeljenje za VTK MUP-a Republike Srbije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Uhapšen član Anonimusa iz Srbije

Ostavite komentar