Prosize kapsule

U Hrvatskoj posedovanje droge za ličnu upotrebu uskoro legalno?

Ministarstvo pravde Hrvatske namerava da ukine odredbe koje su kažnjavale i najmanje posedovanje količina opojnih droga, prenose hrvatski mediji.

”Mišljenja sam da je za posedovanje droge za vlastitu upotrebu prekršajna odgovornost dovoljna. Maksimalna kazna od tri meseca zatvora, predviđena Zakonom o suzbijanju zloupotrebe droga, dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge”, obrazložio je hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić svoju nameru.

On je time ujedno najavio ‘mini-reformu’ kaznenog zakonodavstva u Hrvatskoj.

Naime, uz niz zakona koje je potrebno uskladiti s novim Kaznenim zakonom koji stupa na snagu 1. januara 2013. godine, menjaće se i taj zakon, što će nova vlast iskoristiti da posedovanje opojnih droga prebaci iz kaznene u prekršajnu sferu.

Prema njegovim rečima, ta kazna je proporcionalna težini dela i prikladnija je od kaznene odgovornosti, jer nema stigmatizirajući karakter.

“Ne dovodi do toga da se zavisnici ili povremeni konzumenti droge upisuju u kaznenu evidenciju, što im može štetiti kod uključivanja u društvo, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za lečenje”, objasnio je Miljenić.

Iz Kaznenog zakona, piše “Novi list”, prvenstveno će se otkloniti određeni nomotehnički nedostaci.

Radna grupa je, osim za taj zadatak, dobila mandat i da, u skladu sa novom političkom koncepcijom, nađe rešenje da posedovanje opojnih droga ne bude više deo kaznenog zakonodavstva.

Međutim, još nije oblikovano rešenje za praktičnu dekriminalizaciju posedovanja manjih količina opojnih droga.

U Ministarstvu napominju da je kazneno pravo nedelotvorno u suzbijanju konzumacije opojnih droga, navodi hrvatski list.

Naime, osuđenicima za posedovanje opojnih droga ostaje etiketa kriminalca, a policija i pravosuđe su praktično zatrpani takvim delima, zbog čega je na područjima pojedinih državnih advokata već uspostavljena praksa odustanka od kaznenog progona ili izdavanja kaznenih naloga sa blagom sankcijom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar