Prosize kapsule

U Koka-koli i Pepsiju kancerogene materije?

Proizvođači čuvenih gaziranih napitaka „Koka-kola“ i „Pepsi“ menjaju recepte svojih proizvoda u Kaliforniji jer sadrže sredstvo za bojenje koje se, prema novim pravilima ove američke države, našlo na listi kancerogenih sastojaka. Reč je o sredstvu za bojenje 4-MEI (metilimidazol), koje napitku daje karamel boju.

Zbog novih propisa u ovoj američkoj državi, proizvodi koji sadrže 4-metilimidazol moraju na sebi da imaju upozorenje o opasnosti od raka. Iz „Koka-Kole“ su saopštili da će ovaj recept uskoro biti proširen i na ostatak Amerike, ali da se ukus pića neće promeniti.

“Iako verujemo da ne postoji rizik po zdravlje koji zahteva ovu promenu, zamolili smo proizvođače karamela da učine ovaj korak kako naš proizvod ne bi bio razlog za naučno neosnovanu etiketu „kancerogeno“, Saopštili su iz „Koka-Kole“.

“Supstanca 4-metilimidazol označena je kao kancerogena posle studije na miševima i pacovima i ne postoji dokaz da se isto dešava i kod ljudi”, kažu u Američkoj asocijaciji napitaka. Stručnjaci ove asocijacije tvrde da bi jedan čovek trebalo da popije 1.000 konzervi „koka-kole“ i „pepsija“ kako bi doza bila izjednačena sa onom koja je davana glodarima u naučnoj studiji.

To sredstvo se, međutim, koristi i u određenim soja sosevima i nekim vrstama piva, a sada se, kako je objavio francuski list Mond, sumnja u njegovo kancerogeno svojstvo. Kompanije „Koka-Kola“ i „Pepsi“ čine skoro 90 odsto tržišta gaziranih pića u SAD.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar