Prosize kapsule

Tajlandska kompanija zaposlila četiri transeksualne stjuardese

Sa urednom uniformom, besprekornom šminkom i frizurom Mev izgleda kao i svaka druga stjuardesa, ali je u stvari jedna od retkih transeksualaca koji rade kao stjuardese na Tajlandu.

Kako prenosi AFP, tajlandska kompanija “PC Air” zaposlila je četiri transeksualca kao članove kabinskog osoblja putem oglasa koji je u medijima izazvao veliku pažnju ali je javnost podelio po pitanju da li je ovaj potez pokazatelj jednakosti koja vlada u društvu ili eksploatacije.

“Volim posao gde mogu da pokažem svoju sposobnost i volim da nosim lepu odeću”, kaže 25-godišnji Puntakarn Sringern, poznatiji kao Mev, na svom prvom letu od Bangkoka do Hong Konga.

U svojim crnim uniformama i narandžastim maramama Mev i njene kolege usmeravale su putnike do njihovih mesta, pokazivale mere bezbednosti u avionu i nudile piće ne razlikujući se uopšte od drugih stjuardesa.

Neki putnici su znali da imaju transeksualno osoblje pa su se fotografisali sa njima dok je većina bila potpuno nesvesna da kod njihovih stjuardesa ima nečeg neobičnog.

“Nisam imao pojma. Zaista su lepe i fine, mislim da je sve to skroz kul”, rekao je jedan od putnika.

Tajland ima kulturu tolerancije kada je reč o seksualnoj i rodnoj orjentaciji i “katoeje” ili transeksualci se smatraju “trećim polom” i imaju svoja prava. I pored toga, konzervativniji elementi društva teško prihvataju transeksualce i porodice često šalju svoju decu u manastire na “reedukaciju”, a mnogi transeksualci teško pronalaze posao.

“U srcu sam znala da želim da budem stjuardesa i čekala sam na priliku”, kaže 24-godišnja Čajatisa Nakmai. Do sada transeksualci nisu bili primani da rade u aviokompanijama.

Inicijativu “PC Air”-a pozdravili su brojni aktivisti kao promociju pozitivnog imidža i prevazilaženja stereotipa ali su drugi skeptični da je reč o komercijalnom triku.

Zbog manjka posla transeksualci, kojih prema nekim procenama na Tajlandu ima oko 180.000, okreću se radu u industriji seksa i retko mogu da pokažu svoj “ženski” identitet, tvrde psiholozi.

I pored operacije promene pola, zakon ne priznaje Mev ni njene koleginice kao žene zbog čeka aviokompanija koja ih je zaposlila mora unapred da javi zemlji u kojoj putuju da ima i transeksualnu posadu kako bi izbegla eventualne posledice.

“PC Air” mahom ima čarter letove do Hongonka i drugih azijskih gradova, a šef kompanije Piter Čan kaže da je ponosan što je pionir i demantuje optužbe da sve radi zbog novca.

“Nije stvar u novcu već u srcu i humanosti”, kaže on.

Mev, koja je promenila pol pre dve godine, nada se da će i drugi imati šansu da se zaposle tamo gde žele.

“Možda će u budućnosti svi tranrodni ljudi moći da se zaposle kao stjuardese ili premijeri”, kaže ona.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar