Prosize kapsule

Ultimativni vodič za odabir odela

Možeš da kupiš i najskuplje odelo na svetu, ali ako se ono ne uklapa u tvoj stil i ne „leži“ ti kako treba, izgledaćeš k’o seljačina bez ukusa. Sa druge strane, ako napraviš dobar izbor, bez obzira na cenu, bićeš kul i samouveren kao Džejms Bond. Kako to da postigneš? Upravo uz pet naših saveta koje možeš smatrati biblijom kada je u pitanju odabir odela.

Budi klasičan

Da ne bi kupio odelo koje će sledeće sezone biti out, drži se proverenih boja i krojeva. Ako je u pitanju jednobojno odelo, boja uglja ili tamno teget su uvek dobre varijante, te ćeš odelo moći da koristiš u raznim prilikama. Ako je reč o modelu sa šarama, modeli sa fabričkim teget linijama su vanvremenske, kao i tamno sive varijante. Reveri nikada ne treba da budu suviše uski ili previše široki. Mlađi muškarci donekle mogu uskladiti tanke revere, dok starijima više priliče oni širi.

Pronađi svoju veličinu

Najveća greška sa odelima je što momci ne umeju da “ubodu” odgovarajuću veličinu.

Dakle, tri pravila:

– Sako treba lepo da leže na tvoja ramena, ali ne i da te steže. Ako ti odgovara sako na ramenima, vrlo je verovatno da će i sve ostalo biti po meri;
– Da bi odredio odgovarajuću dužinu sakoa, trebalo bi da možeš da dohvatiš njegove donje ivice kada spustiš ruke uz telo;
Rukavi košulje ne bi trebalo da vire više od pola centimetra iz sakoa.

Tipovi sakoa

Sako sa dva dugmeta je najpogodniji za raznovrsne prilike i zahvalan za različite konstitucije. Sakoi sa tri dugmeta su pogodniji ukoliko šijete odelo po meri i bolje stoje vitkijim muškarcima. Sakoi na preklapanje, koji po pravilu imaju više dugmadi, prigodni su za formalnije prilike, prvenstveno zbog svog vrlo sofisticiranog izgleda.

Pravila o dugmadima i zakopčavanju:

„Uvek-nikad“ pravilo važi za sakoe sa dva dugmeta i znači sledeće: Uvek kopčaš gornje dugme i nikad ne kopčaš donje;
„Ponekad-uvek-nikad“ pravilo važi sa sakoe sa tri dugmeta, a znači ovo: Ponekad kopčaš gornje dugme, uvek kopčaš srednje dugme i nikad ne kopčaš donje dugme.

Odabir pantalona

Razmišljaš o pantalonama sa naborima i klasičnim obodima? Ukoliko želiš takve pantalone, gledaj da budu flanelske ili od nekog drugog grubljeg materijala. Ovakve pantalone pogodne su za muškarce koji žele da izgledaju vrlo „skrojeno“, odnosno da budu u takozvanom „italijanskom“ fazonu. Ukoliko nisi siguran da će ti ova varijanta lepo stajati, odluči se za uže i tanje pantalone. One su naročito pogodne za niže muškarce koji ne mogu izgledati viši čak ni uz klasične pantalone sa naborima.

A ako kupuješ samo jedno odelo…

onda je najbolje da odabereš vrlo tamnu teget boju. Razlog je jednostavan: dobro se kombinuje sa belom košuljom i crnom kravatom, recimo, što je dobra kombinacija za ozbiljne prilike kao što su sahrane i slično, zatim sa življim bojama košulje i kravate za vedre prilike kao što su svadbe i, na kraju, za večernji izlazak, kada sako možeš da kombinuješ sa ispranim farmerkama ili pantalone sa kravatom i nekom opuštenijom košuljom, bez sakoa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar