Prosize kapsule

Austrijanci zabranjuju uvredljive nazive jela

Austrijsko udruženje ugostitelja traži zabranu naziva pojedinih tradicionalnih jela koji su, po mišljenju njegovih članova, uvredljivi i diskriminišući.

Udruženje smatra da je krajnje vreme promeniti nazive poput “Negerbrot” (crnački hleb), “Zigeuneursćnitzel” (ciganska šnicla) i “Mohr im Hemd” (Mavar u maramici). Italijanski specijalitet “Spaghetti alla puttanesca” (špageti na k… način), takođe, bi morao da promeni naziv.

 Članovi udruženja priznaju da su ti nazivi deo tradicije, ali ističu da su oni danas neprihvatljivi.

 “Naš posao je da ugostimo ljude i zato moramo da pokažemo primer”, objasnio je predstavnik udruženja listu “Tiroler tagecajtung”.

 Imena jela bi bila zamenjena njihovim opisom pa bi tako “cigojneršnicla” bila predstavljena kao šnicla sa sosom od bibera.

Predlog austrijskih ugostitelja je dobio podršku organizacije SOS Mitmenš koja promoviše integraciju i jednakost i koja podseća da “diskriminacija ne može biti predmet za podsmeh, čak i onda kada je posledica slučajnosti ili tradicije”.

 Predsednik Udruženja tirolske gastronomije, pak, smatra da je rasprava otišla predaleko. “To su samo tradicionalna jela”, podseća on.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar