Prosize kapsule

Izrael zabranio pojavljivanje mršavih manekenki

Izraelski parlament doneo je zakon kojim se zabranjuje pojavljivanje previše mršavih manekenki na modnim pistama i u reklamnim kampanjama.

Izraelski poslanici, čiji je cilj da promovišu izgled zdravog tela, nadaju se da će ovom merom uspeti da smanje broj poremećaja u ishrani, poput bulimije i anoreksije, koji posebno pogađaju tinejdžersku populaciju.

Novi zakon predviđa da žene i muškarci čiji je indeks telesne mase (BMI) manji od 18,5 ne mogu biti angažovani kao manekeni, osim ukoliko nemaju lekarsko uverenje da nisu pothranjeni.

Zakonom se, takođe, zabranjuje “korišćenje osoba koje deluju neuhranjeno” i traži od reklamnih agencija da se uzdrže od fotošopa kako bi osoba na slici delovala mršavije.

“Biti lep ne znači biti neuhranjen, lepota ne bi trebalo da bude isto što i anoreksija”, kazala je nakon usvajanja nove zakonske mere izraelska poslanica Rejčel Adato.

Dizajneri i modne agencije su često bili kritikovani da vrše pritisak na manekenke kako bi bile što mršavije. Nakon što su 2006. godine dve latinoameričke manekenke umrle zbog anoreksije, nekoliko zemalja, uključujući Italiju i Indiju, zabranile su pojavljivanje preterano mršavih devojaka na modnim pistama.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar