Prosize kapsule

Patuljak na naučnom putu oko sveta

Fizičari su platili put oko sveta jednom baštenskom patuljku sa zadatkom da meri svoju težinu na različitim tačkama zemljine kugle kako bi dokazao da gravitacija nije istog intenziteta na čitavoj površini Zemlje.

Od Perua do Bombaja, od Meksika do Sidneja, od Tokija do Južnog pola, baštenski patuljak sa plavom kapicom i po imenu Kern, slikaće se svaki put kada ga budu merili.

Ovaj projekat finansira jedan nemački proizvođač vaga u okviru promocije svojih proizvoda, ali će ekspedicija ujedno omogućiti i da se izmere varijacije u stepenu gravitacije i razlike Kernove težine.

Tako Kern u Bombaju u Indiji teži 307,56 grama dok je na Antarktiku težak 309,82 grama.

“Većina ljudi nije svesna da zemljina gravitacija blago varira u zavnosnosti od toga gde se nalazimo. Glavni razlog tome je oblik naše planete”, kaže koordinator projekta Tomi Fimpel.

“Teško je u to poverovati, ali u realnosti Zemlja ima pomalo oblik krompira, pa vaša težina može da varira i do 0,5 odsto u zavisnosti od toga gde se nalazite. Smatrali smo da bi naš eksperiment mogao da na zabavan način objasni ovaj fenomen”, rekao je Fimpel.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar