Prosize kapsule

Antena u spreju (VIDEO)

Mlada američka kompanija Chamtech Enterprises demonstrirala je na Googleovom događanju u sklopu projekta Solve For X zanimljivo rešenje. Reč je o anteni u spreju, čija je upotreba vrlo jednostavna – korisnik antenu doslovno nacrta na gotovo bilo kojoj površini, pređe sprejom preko crteža  i time značajno poboljša rad različitih bežičnih uređaja. Sadržaj spreja nakon nanošenja na površinu poprima odgovarajući uzorak.

Rešenje je moguće koristiti na zidovima, drveću, zemlji, automobilima i drugim površinama, a efikanost je navodno znatno veća od klasičnih antena. Upotreba tehnologije za mobilne telefone mogla bi povećati efikasnost njihovih antena i za 10 posto, a moguće su i druge zanimljive primene, poput “bojenja” zidova ovom antenom kao zamena za postojeće tornjeve baznih stanica mobilnih operatera.

Kompanija, očekivano ne otkriva nikakve detalje proizvoda, ali predpostavlja se da je  reč je o nanotehnologiji čije su glavne komponente već patentirane i spremne za komercijalnu primenu. Mada bi proizvod mogao biti od velike pomoći raznim istraživačima, avio kompanijama, mobilnim, spasilačkim službama i sličnim grupama korisnika, rešenje za sada najviše testiraju vojska i druge vladine službe.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar