Prosize kapsule

I muškarci zabrinuti za svoj izgled

Muškarci, uprkos uvreženom mišljenju, takođe imaju određenih problema u percepciji svog tela, koji se kreću od fizičkog izgleda do visine i gubljenja kose, zaključak je jednog istraživanja.

Studija, koja je obuhvatila 200 heteroseksualnih muškaraca, objavljena u magazinu „Journal of Health Psychology“, otkrila je da je briga o fizičkom izgledu prilično zastupljena i kod muškaraca a ne samo kod žena.

Skoro 82 odsto muškaraca zabrinuto je izgledom i veličinom svojih mišića, ali to je normalna pojava – smatraju istraživači.

„U pitanju nije samo mala grupa narcisoidnih muškaraca koji smatraju da nisu fizički dovoljno privlačni, već je to izrazito velika grupa. Do sada smo smatrali da su žene jedine pogođene razmišljanjima o svom izgledu“, izjavila je profesorka Marika Tigeman sa Univerziteta Flinders.

Ranija istraživanja nedovoljno su pažnje pokazivala muškom mišljenju kada je izgled u pitanju pošto je smatrano da i njih pogađaju iste stvari kao i žene: težina i proporcija. Nova studija je, međutim, istraživala muško mišljenje o znatno većem broju tema.

Sudeći po stručnjacima, žene rizikuju ozbiljne poremećaje ekstremnim dijetama, dok muškarci zbog svoje mišićne mase sebe stavljaju u opasnost zbog upotrebe steroida.

Vrlo visoko na listi briga našao se i raspored dlaka na muškom telu, bilo da je u pitanju brada ili kosa.

Međutim, postojale su i kontradikcije, kao što je trend brijanja glave kako bi se pokrila delimična ćelavost, kao i pojavljivanje obrijanih muških tela u brojnim reklamama, što je obrnuto tradicionalnom poimanju muškarca sa viškom dlaka na telu, ili licu.

Za žene i devojke, kao i za veliku većinu muškaraca, reklame koje su prikazivale idealizovana tela izazivale su trenutno nezadovoljstvo izgledom svog tela.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar