Prosize kapsule

Žene ne vole šefice

Skoro sve učesnice jednog istraživanja u SAD izjavile da su tokom karijere imale problema sa šeficama. Uz to, ponašanje žena na radnom mestu u velikoj meri zavisi od atmosfere i od broja muških kolega, pokazala je jedna studija.

Psiholozi koji su učestvovali u izradi studije pokušali su da objasne zasto žene jedna prema drugoj pokazuju netrpeljivost na radnom mestu i došli do zaključka da ako se žena bavi zanimanjem koje je tradicionalno žensko manje su šanse da će joj šefica stvarati probleme. Međutim, u kompanijama gde dominiraju muškarci situacija je drugačija.

Maltretiranje podređenih koleginica psiholozi nazivaju sindromom pčele-matice, koji je prepoznatljiv po nedostatku razumevanja i saosećanja za koleginice, dok se istovremeno muškarcima daju povlastice. Smatra se da se pčele-matice bolje osećaju radeći s muškarcima jer su tako navikle. Pčela-matica je žena koja je svoju karijeru izgradila u ambijentima u kome dominiraju muškarci, a kako bi uspela i prilagodila se morala je da usvoji neke muške osobine, objašnjavaju psiholozi. Pčele-matice su morale naporno da rade da bi uspele, pa zato žele da i druge žene prođu kroz istu torturu.

S druge strane, one dominantnim ponašanjem pokušavaju da ograniče ambicije drugih žena, kako ne bi ugrozile njihovu s mukom zadobijenu poziciji, objašnjavaju stručnjaci.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar