Prosize kapsule

Nova Nokia Lumia 800

 Microsoft i Nokia su učinili sjajan korak zakopavši pre godinu dana ratnu sekiru – ovo je zasigurno najbolji aparat sa Windows Phoneom do sada. Dosadašnji uređaji sa Windows Phoneom su bili međusobno toliko nalik da ih je bilo teško razlikovati, pa su samim tim bili i nezanimljivi. Lumia 800 je drugačija, naročito po dizajnu i mogućnostima.

Radi se o modernom telefonu koji je nasledio dizajn od Nokije N9, jedinog Nokia uređaja sa MeeGo, a koji je zbog toga sa jedne strane prepoznatljiv, a sa druge svež, nov, netipičan i moderan. U vremenima kada je IPhoneu postao nedostatak ono što mu je pre bila prednost – šminkerski i poseban dizajn, ali sada toliko sveprisutan da ga je nemoguće ne sresti na svakom drugom stolu u kafiću – osveženje koje je stiglo iz Nokije je pun pogodak. Lumia 800 sačinjena je tako od polikarbonskog unibody kućišta dostupnog u nekoliko boja, a prednju stranu krasi 3,7-inčni ekran prekriven Gorilla Glassom sa blago konveksnim ivicama.

Reč je, uz to, o AMOLED-u, pa čitava ta konstrukcija deluje impresivno i dok leži u ruci, ali i dok se uređaj koristi u praksi. Operativni system je Microsoft Windows Phone 7.5 Mango koji zahteva dosta pokreta levo-desno prstima po ekranu, čemu konveksnost ivica i glatki film preko ekrana izuzetno pogoduju. Interna memorija iznosi 16 GB, dok je RAM memorija 512 MB. Kamera je 8 MP (3264×2448 piksela), sa Carl Zeiss optikom, autofokusom i dual-LED flešom. Dolazi sa  Li-Ion baterijom od 1450 mAh (BV-5JW).

 Uz to, Windows Phone ima izuzetno kontrastno korisnički interfejs, što na AMOLED-u dodatno dolazi do izražaja, pa se stiče utisak kao da slova, ikone i ostali objekti plutaju po površini stakla i kao da ih doista dodirujemo kada ih povlačimo po ekranu. Rezolucija je 480×800 piksela, pa zbog toga a zbog veće dijagonale od iPhonea 4/4S, daje znatno manju gustoću piksela od Appleova uređaja (252 ppi u odnosu na 330 ppi), ali oštrina prikaza je usprkos tome, a zbog navedenih svojstava, identična.

Osim dizajna, Lumia 800 se od WP7 uređaja drugih proizvođača razlikuje i po tome što dolazi sa besplatnim Nokia Mapsima i Nokia Driveom, a ako vam to nije dovoljno, tu je i Bing Maps, pa je ovo zaista funkcionalan GPS uređaj koji se može koristiti i za offline navigaciju, bez doplate. Možda je mana kod Lumia 800 nedorečenost same platforme (nema Flasha ni Silverlighta, microSD-a, korištenja uređaja kao flash memorije…) što će, sa skorim dolaskom Windowsa 8, predstavljati veliki nedostatak. Ovo je prvi smartfon poslije Appleovih uređaja koji umjesto klasične SIM kartice koristi microSIM.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar