Prosize kapsule

Umro tvorac “Marshall” pojačala

Osnivač kompanije “Marshall Amplification” za proizvodnju gitarskih pojačala i tvorac istoimenog pojačala Džim Maršal preminuo je u 89. godini.

Džim Maršal je doživeo niz moždanih udara, od kojih su neki ozbiljno narušili njegovo zdravlje, izjavio je njegov sin Teri.

„Krajem prošle godine je dobio rak i bio je u veoma lošem stanju poslednjih pet-šest nedelja. Sada je na mnogo boljem mestu”, rekao je Teri Maršal.

„Vest o smrti Džima Maršala veoma me je rastužila”, napisao je Sleš, bivši gitarista Guns N’Roses, na svom Twitter profilu.

„Rokenrol nikad neće biti isti bez njega, ali njegova pojačala će živeti ZAUVEK!”

„Muzika i radost koju su tvoja pojačala donela milionima ljudi u proteklih pet decenija i taj sveprisutni pisani logo koji s ponosom nosi tvoje ime živeće zauvek”, piše u zvaničnom saopštenju kompanije Marshall.

Rođen u Londonu 1923. Maršal je bio bubnjar pre nego što je 1962. osnovao Marshall Amplification.

Negde oko 1960. mladi Pit Taunsend (The Who) prvi mu je sugerisao da proširi svoj biznis na gitare, bubnjeve i pojačala. Njegova radnja ubrzo se pretvorila u „berzu rada rokenrola”, kazao je Maršal u jednom intervjuu, pa je unajmio inženjera da mu pomogne u kreiranju prototipa za pojačala.

Bio je zadovoljan tek šestom verzijom a već prvog dana prodaje primio je 23 porudžbine. Među prvim kupcima bili su Džimi Hendriks i Erik Klepton.

Kada je Hendriks ušetao u prodavnicu, Maršal je pomislio, „Boga mu poljubim, evo još jednog američkog gitariste koji hoće nešto za džabe”. Međutim, gitarista je na licu mesta platio za sve što je kupio.

Džim Maršal se smatra jednim od četiri perjanice rokenrol muzičke opreme, uz Lesa Pola, Lea Fendera i Seta Lavera. Poklonio milione funti u dobrotvorne svrhe.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar