Prosize kapsule

Amerikanci amaterski prave pivo od hibiskusa i ruže

Lokalne piljarnice i pakovanja od šest limenki piva nisu više u modi. Kada momci u Americi požele da popiju “jedno ladno” – oni ga naprave.

Procenjuje se da oko milion ljubitelja piva u SAD sami proizvode svoje lagere uz pomoć šerpi, lonaca i drugog “alata” neophodnog za pripremu domaćeg piva.

“Ideja je da kada proizvodite svoje pivo možete da menjate recepte, da dodajete ili izbacujete određene sastojke i pravite ukus koji se vama sviđa, a ne da pijete pivo koje proizvode velike pivare”, objašnjava pivar-amater Bob Ruz.

Bob već pet godina usavršava svoju veštinu. Vikende provodi eksperimentišući sa novim ukusima i traga za sastojcima u lokalnoj prodavnici zdrave hrane. Potrebna vam je samo posuda, dok ječam kupujete u prahu i dodajete vodu i kvasac”, rekao je on AFP-u.

Prodaja domaćeg piva u porastu je, a uputstva i sredstva za pripremu sve su traženija.

“Izloženi smo raznim stvarima i mislim da ovo izaziva pažnju na lokalnom nivou”, rekao je Derek Terel, vlasnik jedne od prodavnica koje prodaju namirnice potrebne za proizvodnju piva.

Domaći pivari ne mogu da prodaju svoje pivo, ali mogu da se takmiče na lokalnim takmičenjima. Ove godine pobednički tim takmičenja “Čeri blosom” je pivo sa ukusom ruže i hibiskusa, a pobednici su Pit i Kodi.

“Možete da kombinujuete različite ukuse. Plus, od kolača ne možete da se napijete, ali od piva možete”, kaže Kodi.

Bob ovoga puta nije ušao u finale takmičenja u Vašingtonu, ali će ponovo iskušati sreću.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar